Λιβύη: To κοινοβούλιο απέρριψε τη νέα κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Τένι

19.56

Το κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε σήμερα τη νέα κυβέρνηση που παρουσίασε ο Αμπντάλα αλ Τένι, ο πρωθυπουργός που είναι αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα, ζητώντας του να συγκροτήσει ένα μικρότερο υπουργικό συμβούλιο που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει την κρίση στη χώρα.

"Οι βουλευτές αποφάσισαν να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του αλ Τένι ώστε να σχηματίσει μια μικρή κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης" είπε ένας βουλευτής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρωθυπουργός είχε προτείνει μια κυβέρνηση αποτελούμενη από 18 υπουργούς, όμως το κοινοβούλιο του ζήτησε να περιορίσει τα χαρτοφυλάκια σε 12.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του αλ Τένι αριθμεί 30 υπουργούς. Ο αλ Τένι πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Άμυνας και να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικών στον Ασούρ Σουάιελ, έναν ανεξάρτητο πολιτικό που είχε υπηρετήσει και στην κυβέρνηση του Άλι Ζεϊντάν (πρωθυπουργός από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2014). Για το υπουργείο Εξωτερικών προόριζε τη Φαρίντα αλ Αλάγκουι, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αναγνωρισμένες αρχές της χώρας αδυνατούν να ελέγξουν τη χαοτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λιβύη. Η κυβέρνηση και το εκλεγμένο κοινοβούλιο συνεδριάζουν στο Τομπρούκ, στα ανατολικά, καθώς στην Τρίπολη δρουν ένοπλες ομάδες ισλαμιστών του συνασπισμού Φατζρ Λίμπια ("Αυγή της Λιβύης) που έχουν σχηματίσει μια παράλληλη κυβέρνηση με επικεφαλής τον καθηγητή Όμαρ αλ Χάσι.

Εν μέσω της αναρχίας, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Λιβύης δολοφονήθηκε το πρωί στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή ο πτέραρχος Άχμεντ Χαμπίμπ αλ Μεσμάρι δολοφονήθηκε από αγνώστους στη συνοικία αλ Χαντάεκ. Ο αλ Μεσμάρι είχε καθαιρεθεί τον περασμένο Απρίλιο, αφού έδωσε το παρών σε μια συνεδρίαση υποστηρικτών του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές για απόπειρα πραξικοπήματος.

Μια νοσοκομειακή πηγή είπε ότι ο πτέραρχος είχε δεχτεί πολλές σφαίρες.