Έλληνας υπήκοος σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν σε τρομοκρατική επίθεση

19.05

Ένας 29χρονος Ελληνας υπήκοος – από μητέρα Ελληνίδα- σκοτώθηκε στο Αφγανισταν σε τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο της Καμπούλ. Πρόκειται για τον Δρ Αλέξανδρο Πίτερσεν, (Αlexandros Petersen) η μητέρα του οποίου, Εφη Ψαλίδα, είναι στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.Ο 29χρονος ήταν ανάμεσα στα 21 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Ο Αλέξανδρος Πίτερσεν είχε ελληνική, δανέζικη και αμερικανική ιθαγένεια. Είχε διδακτορικό από την LSE στις διεθνείς σχέσεις και είχε ζήσει και ταξιδέψει εκτενέστατα στην Κίνα και την Κεντρική Ασία. Βρισκόταν στο Αφγανιστάν ως λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Η επίθεση αυτή  ήταν η αμέσως προηγούμενη μεγάλη από την σημερινή όπου σκοτώθηκε,όπως έγραψε το OnAlert, τουλάχιστον ένας στρατιώτης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF)- πιθανότατα αμερικανός- στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησε ένας κομάντο αυτοκτονίας Ταλίμπ εναντίον βάσης του συνασπισμού στη νότια επαρχία Κανταχάρ.Όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν και ότι η βάση είναι το εξής "ασφαλής", ανακοινώθηκε.

Το κλίμα συνεχιζόμενης βίας ανησυχεί τις αρχές ιδιαίτερα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αποσύρει τους 57.000 στρατιώτες του από τη χώρα έως τα τέλη του 2014.

Ποιός ήταν ο Δρ Αλέξανδρος Petersen

Ο Δρ Αλέξανδρος Petersen ήταν ο συγγραφέας του The World Island: Γεωπολιτική της Ευρασίας και η μοίρα της Δύσης ( Praeger : 2011 ) . Ηταν ένας αναγνωρισμένος μελετητής της υψηλής στρατηγικής και της ενεργειακής γεωπολιτικής , η δε τρέχουσα έρευνά του εστιάζονταν στην Κίνα στην Κεντρική Ασία . Ήταν σύμβουλος στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ενεργειακή ασφάλεια στο Woodrow Wilson International Center.

Προηγουμένως , ο Α. Petersen ήταν Senior Fellow με το Eurasia Center και Fellow για την Διατλαντική Ασφάλεια Ενέργειας στο Ατλαντικό Συμβούλιο , Προερχόμενος από το Woodrow Wilson Center , όπου ήταν ερευνητής για την πολιτική στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ( CSIS ) , όπου διετέλεσε επίκουρος Fellow στα προγράμματα για την Ρωσία και την Ευρασία. Προηγουμένως , υπηρέτησε ως Διευθυντής Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Κασπία στις Βρυξέλλες και Ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών στο Λονδίνο . Το 2006 , ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στο Ίδρυμα Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Τιφλίδα . Έχει συμμετοχή επίσης στην έρευνα για την Γεωπολιτική των ΗΠΑ στο Συμβούλιο του National Petroleum και του Ομίλου Πολιτικής Task και το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων Task Force για την ρωσο- αμερικανικές σχέσεις .

Ο Petersen έκανε σε τακτική βάση αναλύσεις για εκδόσεις όπως το περιοδικό The Economist , η Wall Street Journal , New York Times , International Herald Tribune , Boston Globe και η Washington Times , μεταξύ πολλών άλλων . Εμφανιζόταν επίσης στο BBC , Sky News , CTV και το NPR .
onalert.gr