Λύση με ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τις εκχερσωμένες εκτάσεις για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις

17.25

Με μια ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει να λύσει το πρόβλημα της αγροτικής χρήσης των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί όταν άλλοτε δασικές εκτάσεις, όπως αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του ΄45, μετέπειτα εκχερσώθηκαν παρανόμως, μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες και ξεκίνησαν οι αγρότες που τις εκμεταλλεύονταν να λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν μεταβάλλεται ο δασικός χαρακτήρας των ρυθμιζόμενων εκτάσεων και για αυτό δε δίνει την κυριότητα στους χιλιάδες αγρότες και αφορά 2.228.396 στρέμματα επιδοτούμενων αγροτικών εκτάσεων. Οι περισσότερες εκχερσωμένες εκτάσεις καταγράφονται στους νομούς Χαλκιδικής (156.127 στρέμματα), Ηλείας (148.761 στρέμματα), Φθιώτιδας (141.426), Αιτωλοακαρνανίας (133.041), Αττικής (112.356), Λάρισας (106.711) ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι νομοί Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Εύβοιας.

Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Πραματευτάκης ανεβάζουν ταχύτητα οι τρεις επιτροπές που έχουν συσταθεί στα Χανιά για την εκδίκαση των αντιρρήσεων του 2018, ώστε τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες που τουλάχιστον 5 χρόνια τώρα δε μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.