Μάχη στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

13.08
Έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ζήτησε για το απόγευμα (20:00) ο πρωθυπουργός, ώστε να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.
 
Δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
 
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση σχετικά με τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για νομοθέτηση ή αν συμμερίζονται τις θέσεις των δανειστών.
 
Η διαδικασία θα αρχίσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προβλέπεται δικαίωμα δευτερολογίας.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Σκουριές, λόγω της συζήτησης. 
 
Όπως αναφέρει το Βήμα, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη συζήτηση με στόχο να «αποκαλύψει», όπως λένε χαρακτηριστικά στη Συγγρού, το αληθινό σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο.
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα προσέλθει στη Βουλή με σαφή θέση να στηρίξει η ΝΔ κάθε απόφαση που θα άρει την εκκρεμότητα και θα δίνει τέλος στην παρούσα χρηματοδοτική ασφυξία, αλλά θα έχει ως «κόκκινη γραμμή» την αποστασιοποίηση από ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας.
 
Επίσης, θα τονίσει την ανάγκη, όχι απλά να κατατεθεί, αλλά και να ψηφισθεί από τη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας που θα υπάρξει, προτάσσοντας το επιχείρημα πως είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε ότι το «μέλλον του τόπου είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και μίας ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
 
«Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Αλλαγές και παραμονή της χώρας στην Ευρώπη ή έξοδος και εθνική τραγωδία. Αυτό είναι το δίλημμα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
 
Το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ενώ προειδοποιεί ότι το «email Βαρουφάκη» προς τους εταίρους φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα.
 
Καλοδεχούμενη, χαρακτηρίζει, το ΠΑΣΟΚ την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν αναπληρώνει το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι από τη συζήτηση η κυβέρνηση ίσως καταλάβει πόσο επικίνδυνα είναι τα επικοινωνιακά της παιχνίδια και την εγκαλεί για ανερμάτιστη στάση.
Newsroom ΔΟΛ