Μαγειρική και μπαχαρικά: «πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης μπαχαρικά το πρώτο που σκέφτονται είναι ότι όλα τα μπαχαρικά είναι καυτερά. Δεν είναι όμως έτσι»

15.59

Από το Caravel Spices and Teas το Πρώτο μπαχαράδικο στην πόλη.
Μυλωνογιάννη 4, έναντι Public, στο κέντρο των Χανίων.
 
-Εσείς πόσες γεύσεις μπορείτε να περιγράψετε?
-Φρουτώδη, δυνατή, πικρή, γλυκιά, πιπεράτη, ουδέτερη, οξεία, έντονη και με διάρκεια, δροσερή, κρεμώδη, βουτυράτη, γήινη, καυτερή, πικάντικη, λεμονάτη, πλούσια, καπνιστή, ξινή, γεμάτη, στυφή.
-Ε, λοιπόν όλες αυτές τις γεύσεις υπάρχουν και τις βρίσκουμε στα μπαχαρικά.
Τι είναι όμως τα μπαχαρικά?
Τα μπαχαρικά είναι άνθη, λοβοί, ρίζες, φυλλώματα, καρποί και αρωματικοί σπόροι από φυτά που καλλιεργούνται  και συλλέγονται για να δώσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό μας.
Κάποιοι πελάτες μας ρωτούν αν είναι Ελληνικά. Τα περισσότερα όμως μπαχαρικά έρχονται από περιοχές της Ασίας, της Βόρειας Ινδίας και της Αφρικής, περιοχές δηλαδή με πιο ζεστό κλίμα και η συγκομιδή των περισσότερων από αυτών γίνεται όπως γινόταν εδώ και αιώνες.
-Με τα χέρια !
 
Και τι είναι εκείνο όμως που δίνει στα μπαχαρικά το άρωμα τους?
Μέσω των μπαχαρικών η φύση μας παρέχει μια  ποικιλία από χρώματα, υφές, αρώματα, και γεύσεις, που κάνουν το φαγητό μας πιο ενδιαφέρον και γευστικό. Τα πολλά και διαφορετικά αρώματα στα μπαχαρικά προέρχονται από τα αιθέρια έλαια τους. Κάποια μπαχαρικά μας δίνουν τα αρώματα τους ακόμα και όταν είναι φρέσκα, όπως για παράδειγμα το τζίντζερ (πιπερόριζα), τα περισσότερα όμως αναδεικνύουν τα αρώματα τους αφού αποξηρανθούν. Ας πούμε η βανίλια. Ένα πράσινο, άγευστο φασόλι (bean) που ουσιαστικά είναι το φρούτο μιας αναρριχώμενης ορχιδέας, της μοναδικής ορχιδέας στο κόσμο που παράγει φαγώσιμο φρούτο. Το ίδιο συμβαίνει και με το πιπέρι, που όταν συλλέγεται είναι πράσινο και στην συνέχεια γίνεται μαύρο και αποκτά εκείνο το χαρακτηριστικό άρωμα που όλοι ξέρουμε.
Στο Caravel spices and Teas ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να ανοίξουν τα γυάλινα βάζα και να μυρίσουν τα αρώματα που αναδεικνύουν τα εξαιρετικής ποιότητας μπαχαρικά μας, γιατί θέλουμε όλοι να δοκιμάσουν μπαχαρικά που δεν γνώριζαν μέχρι πριν  ότι υπήρχαν, ελπίζοντας κάθε φορά να ανακαλύψουν κάτι νέο.
Θα ενθουσιαστείτε με τα χύμα φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά μας, που σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αρώματα τους έχουν δύναμη, ένταση και μπορούν με λίγη μόνο ποσότητα, να μετατρέψουν ένα απλό φαγητό, σε ένα γευστικό ταξίδι.
Καλή σας απόλαυση!
 

Φανή Μαραγκάκη
Caravel spices and teas
Μυλωνογιάννη 4
Το Πρώτο μπαχαράδικο στην πόλη

Τηλέφωνο: 28213 02135
Find us on facebook: https://www.facebook.com/caravelspices

 

«Η ζωή είναι μικρή για να τρως το φαγητό σου ακόμα άνοστο»
(Αγνώστου μερακλή)

 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 Μαγειρική και μπαχαρικά: «σε αναμμένα κάρβουνα»

«Ολόκληρες αυτοκρατορίες κτίστηκαν και αργότερα καταστράφηκαν για μερικές χούφτες πιπεριού…»

 Μαγειρική και μπαχαρικά: «Μάθετε πώς να διατηρείτε φρέσκα τα μπαχαρικά που μόλις αγοράσατε και πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά»

Μαγειρική και μπαχαρικά: «Ο Δρόμος του …κάρυ»

Μαγειρική και μπαχαρικά: «Ελληνική καπνιστή Πάπρικα» μια μαγική διαδρομή..

«Κρύο τσάι για ζεστές μέρες και….. νύχτες»