Μακελειό ετοίμαζε ο Επαναστατικός Αγώνας

10.11

Τους ασύλληπτους συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη, που ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα για το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, αναζητούν οι Αρχές.

Την ίδια ώρα που η έρευνα για τον εντοπισμό των όπλων και των εκρηκτικών του «Επαναστατικού Αγώνα» συνεχίζεται, στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής έχουν τεθεί οι σημειώσεις που βρέθηκαν πάνω στον νεαρό, ηλικίας 25-30 ετών, που συνελήφθη χθες στον Βύρωνα, σε γκαράζ που είχε νοικιάσει τον Ιούνιο του 2013 ο ίδιος ο Ν. Μαζιώτης. Σύμφωνα με αυτές, στόχος των τρομοκρατών ήταν εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κτίρια εταιρειών, αλλά και η «έδρα» της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο μπλοκ με τις χειρόγραφες σημειώσεις βρέθηκαν αναλυτικές αναφορές σε χώρους κατοικίας και εργασίας, καθώς και ευρύτερες πληροφορίες που θέτουν στο στόχαστρο των τρομοκρατών τους εφοπλιστές Βαγγέλη Μαρινάκη και Θεόδωρο Βενιάμη, τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα και τη σύζυγό του Μαρία Τσελέντη, καθώς και τα γραφεία των εταιρειών ιδιοκτησίας τους.

«Υπήρχαν αναφορές για τη Νέα Δημοκρατία και για τις εταιρείες Capital, Siemens , Info quest, με συγκεκριμένη αναφορά στις ημερομηνίες 3 Οκτωβρίου για πρόβα τζενεράλε και 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα», δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. «Οπως γνωρίζετε, αυτή την ημερομηνία είναι η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και είναι προγραμματισμένη και συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία κάποιοι προγραμμάτιζαν συγκεκριμένα ?χτυπήματα? με απώτερο στόχο την υπονόμευση των θεσμών και την οικονομική και κοινωνική μας συνοχή», τόνισε.

Μακελειό ετοίμαζε ο Επαναστατικός Αγώνας
 

Η διαδρομή
Στα γραπτά βρέθηκε και η χρονομετρημένη διαδρομή -16 λεπτών, όπως σημείωναν- από το πάρκινγκ του Βύρωνα στην αρχή της λεωφόρου Αμφιθέας, όπου βρίσκεται το κτίριο της ΝΔ. Επίσης βρέθηκε πρόχειρο σχεδιάγραμμα του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και απόκομμα εφημερίδας με τίτλο «Ενώ τα κορόιδα πληρώνουν, οι εφοπλιστές σαλπάρουν» και σημειώσεις όπως «24 καράβια, καμία ελληνική σημαία». Επίσης βρέθηκαν διευθύνσεις καταστημάτων που πουλάνε φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνη

«Αυτό που ήταν το πλέον σημαντικό στις σημειώσεις, ανέφερε στις 03/10 πρόβα τζενεράλε και 04/10 τάπερ, ποδήλατα, λουκάνικα – εννοώντας δηλαδή εκρηκτική ύλη, που σήμαινε ότι θα είχαμε ένα χτύπημα στις 4 του μηνός», επισήμανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης.

  Οι Β. Μαρινάκης, Θ. Φέσσας και Θ. Βενιάμης ήταν μέσα στους στόχους του «Επαναστατικού Αγώνα»

Οι Β. Μαρινάκης, Θ. Φέσσας και Θ. Βενιάμης ήταν μέσα στους στόχους του «Επαναστατικού Αγώνα»
 

Μέσα στο γκαράζ του Βύρωνα βρέθηκαν σχάρα αυτοκινήτου, μεταλλικά μέρη που στερεώνουν τη σχάρα, καθώς και κλειδιά από το Nissan Sunny που είχε κλαπεί στις 3 προς 4 Απριλίου του 2014 και χρησιμοποιήθηκε για την έκρηξη στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Από την έρευνα προέκυψε ότι στο μισθωτήριο συμβόλαιο που καταρτίστηκε μεταξύ ενός Ελληνα πολίτη και του ιδιοκτήτη του γκαράζ, βρέθηκαν αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη. Το πρόσωπο αυτό είναι υπαρκτό, πλην όμως ουδέποτε έχει δηλώσει απώλεια αστυνομικής ταυτότητας. Είχαμε δηλαδή υφαρπαγή στοιχείων ταυτότητας του Ελληνα πολίτη. Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ αναγνώρισε τον Ν. Μαζιώτη ως τον εκμισθωτή του γκαράζ», είπε ο αρχηγός.

Ο νεαρός που συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους αστυνομικούς, ακόμη και την ταυτότητά του. Χρειάστηκε να τον κρατήσουν πολλά άτομα για να του πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Ο ίδιος δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν και έτσι δεν μπόρεσε να ταυτοποιηθεί από την τράπεζα δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε ιταλικά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι Ελληνας υπήκοος. Πηγές της Κατεχάκη πάντως αναφέρουν ότι έχει ταυτοποιηθεί από φωτογραφία.

  Φωτογραφία από το χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Φωτογραφία από το χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδος

 

«Κατηγορείται για αντίσταση, απείθεια, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, διακεκριμένη κλοπή -δηλαδή την κλοπή του αυτοκινήτου Nissan πάνω στο οποίο τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός-, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού – εννοούμε την επικίνδυνη σωματική βλάβη που υπέστη ο υπάλληλος security της Τράπεζας της Ελλάδος, ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, έκρηξη από κοινού, κατοχή από κοινού και κατασκευή από κοινού εκρηκτικών μηχανισμών», είπε ο αντιστράτηγος Δ. Τσακνάκης.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 
Το αποτύπωμα του Μαζιώτη στο μισθωτήριο του γκαράζ ξετύλιξε το κουβάρι των ερευνών

Λίγο καιρό μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας και του πλαστού δελτίου ταυτότητας που είχε πάνω του, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του γκαράζ στον Βύρωνα. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης ήταν εκείνος που επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) δηλώνοντας ότι έχει νοικιάσει το πάρκινγκ σε άτομο που μοιάζει με τον Ν. Μαζιώτη.

Οι αξιωματικοί τού ζήτησαν το μισθωτήριο και εκείνος το προσκόμισε. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ εντοπίστηκε το αποτύπωμα του Νίκου Μαζιώτη. Αμεσα ξεκίνησε η παρακολούθηση του χώρου. Μέχρι χθες αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής με πολιτικά είχαν γίνει θαμώνες του καφενείου της οδού Δενιζλίου…

Σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, οι αστυνομικοί άνοιξαν τον χώρο και εντόπισαν τη σχάρα και τα άλλα υλικά, που ταυτοποιήθηκαν με την έκρηξη του Nissan Sunny στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, το πάρκινγκ παρέμενε «ανενεργό», αφού κανείς δεν είχε εμφανιστεί στο σημείο.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι πριν από λίγες μέρες ένας νεαρός πήρε τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη για να ξενοικιάσει το γκαράζ του Βύρωνα. Σε συνεννόηση με τις Αρχές, ο ιδιοκτήτης -που έτσι κι αλλιώς διαμένει στον Αγιο Στέφανο- είπε στον νεαρό να αφήσει τα κλειδιά του γκαράζ και τον μηχανισμό για το ρολό του πάρκινγκ στο καφενείο απέναντι.

Το ραντεβού κλείστηκε για την Τετάρτη. Γύρω στις 5 το απόγευμα ένας νεαρός με μούσι, ύψος 1,80, μπήκε στο καφενείο και ζήτησε καφέ. «Εφερα τα κλειδιά από το γκαράζ», είπε σκουπίζοντας με χαρτοπετσέτα τα κλειδιά που παρέδινε. Αμέσως πάνω του έπεσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

«Εγινε προσπάθεια και ακινητοποιήθηκε, αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση και στην κατοχή του βρέθηκαν, αφενός μεν ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγματος του γκαράζ, καθώς και χειροκίνητο (κλειδιά). Επίσης το άτομο έφερε ταξιδιωτικό σάκο μαζί του, σακίδιο πλάτης στο οποίο υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, μπουφάν, γυαλιά, τζόκεϊ, καθώς και ένα μπλοκ με ιδιόχειρες σημειώσεις», ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τη σοβαρότητα της υπόθεσης, για την οποία ενημερωνόταν συνεχώς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα, ο υπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί το σπίτι του Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, πριν ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβεί στον Εβρο για την άσκηση «Παρμενίων».

Μαρία Ψαρά – Λευτέρης Μπιντέλας – ethnos.gr