Μαλαισία: 42 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο υπερφορτωμένου πλοίου

10.44

Σαράντα δύο άνθρωποι αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί σε ναυάγιο υπερφορτωμένου ξύλινου πλοίου που μετέφερε 97 παράνομους μετανάστες από την Ινδονησία. Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της χώρας αυτής. Στους επιβάτες περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά και το πλοίο δεν ήταν κατάλληλο για να ταξιδέψει, δήλωσε ο Μουχάμαντ Ζούρι, ένας αξιωματούχος των μαλαισιανών ναυτιλιακών αρχών (MMEA). Το πλοίο κατευθυνόταν προς τη Μαλαισία, δήλωσε ο Ζούρι, αλλά ένας άλλος αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης δήλωσε πως το σκάφος έπλεε από τη Μαλαισία προς το Άτσεχ, τη βορειότερη επαρχία της Ινδονησίας.Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε πως το πλοίο είχε αποπλεύσει από το νησί Κάρεϊ της Μαλαισίας, μια περιοχή με έκταση περίπου το ένα πέμπτο αυτής της Σιγκαπούρης, στην οποία κυριαρχούν οι φυτείες παραγωγής φοινικελαίου.Η Μαλαισία, μια από τις πιο πλούσιες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι από καιρό μαγνήτης για μετανάστες από την Ινδονησία και άλλες φτωχότερες χώρες στην περιοχή. Πολλοί Ινδονήσιοι εργάζονται λαθραία στις μεγάλες φυτείες παραγωγής φοινικελαίου της Μαλαισίας. «Ήταν ένα παράνομο πλοίο και όλοι οι επιβάτες ήταν Ινδονήσιοι", δήλωσε ο Ζούρι προς το πρακτορείο Ρόιτερς. 

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα πως αγνοούνται 66 άνθρωποι, όμως από διασώστες και την τοπική αστυνομία έγινε γνωστό πως έχουν πλέον διασωθεί 55 επιβάτες και ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων είναι 42. 

Μαλαισιανοί διασώστες ερευνούν την περιοχή για επιζώντες και έχουν αναπτύξει για την επιχείρηση ένα ελικόπτερο, ένα μεγάλο πλοίο και τέσσερα μικρότερα σκάφη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Αρκετά αλιευτικά σκάφη συνδράμουν επίσης τις προσπάθειες διάσωσης. 

Οι μαλαισιανές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν πως το πλοίο βυθίσθηκε γύρω στη 1 π.μ. στο στενό της Μάλακα, στα ανοικτά της μαλαισιανής παραλιακής πόλης Μπάντινγκ. 

tanea.gr