Malaysia Airlines: Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες από τα αντικείμενα στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό

09.30
Εικασίες ότι πρόκειται για την ουρά του αεροσκάφους – Το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα είναι 24 μέτρα – Βρέθηκαν νοτιοδυτικά του Περθ
 
Νέες ελπίδες, ίσως τις πιο σοβαρές αυτή τη φορά, γεννά η ανακοίνωση του αυστραλού πρωθυπουργού τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ότι εντοπίστηκαν δύο ευμεγέθη αντικείμενα στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό.
 
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δύο αντικείμενα που «πιθανόν να σχετίζονται» με την πτήση MH370 του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοείται ήδη για δώδεκα ημέρες, εντοπίστηκαν από δορυφορικές λήψεις. 
 
Σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας τα πιθανά συντρίμμια του μοιραίου Boeing βρίσκονται περίπου 3000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ και το μεγαλύτερο από τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί είναι 24 μέτρα. 
 
Λίγο αργότερα οι δορυφορικές φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τις βλέπετε εδώ και είναι μία που δείχνει το μεγαλύτερο αντικείμενο των 24 μ. και μία που δείχνει το πιο μικρό:

Αυτή την ώρα αεροσκάφος σαρώνει την περιοχή εξετάζοντας τα αντικείμενα. Πάντως αν όντως επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, αυτά εντοπίζονται σε μία περιοχή πολύ μακριά από το αρχικό πεδίο ερευνών που επικεντρωνόταν στο Βιετνάμ και την Κουάλα Λουμπούρ.
 
«Τα αντικείμενα είναι σχετικά ασαφή. Είναι αντικείμενα ενός ορισμένου μεγέθους, πιθανόν μέσα στη θάλασσα, που βυθίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια κατά διαστήματα», δήλωσε ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA). «Το μεγαλύτερο (από τα δύο αντικείμενα) δείχνει να είναι 24 μέτρα. Το άλλο είναι μικρότερο», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι: «Αυτό είναι μια ένδειξη, πιθανόν η καλύτερη που έχουμε επί του παρόντος αλλά πρέπει να μεταβούμε στο σημείο για να εξακριβώσουμε αν τα ευρήματα έχουν κάποια αξία ή όχι. Η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος αρκετών χιλιάδων μέτρων και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, δύο παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες», ανέφερε ακόμη ο Γιανγκ.
 
Όπως αναφέρει το CNN «αν αυτό το κομμάτι που είναι τόσο μεγάλο, ανήκει στο αεροπλάνο, ίσως είναι το τμήμα της ουράς» είπε Ντέιβιντ Γκάλο, ο οποίος ήταν στους επικεφαλής της αναζήτησης για την πτήση της Air France Flight 447, που συνετρίβη το 2009.
 
«Μπορώ να ενημερώσω τη Βουλή ότι ένα Orion της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας σπεύδει στο σημείο για να προσπαθήσει να εντοπίσει τα αντικείμενα. Τρία ακόμη αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μια πιο εντατική έρευνα», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας. Στην περιοχή κινούνται επίσης και δύο πλοία για να βοηθήσουν στην έρευνα.

«Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες αντικειμένων που πιθανώς να σχετίζονται με την αναζήτηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Ο Άμποτ είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας τον Νατζίμπ Ραζάκ και προειδοποίησε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. «Το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370», διευκρίνισε.

Η ανακοίνωση από τον Άμποτ δημιουργεί ελπίδες για την εξεύρεση τμημάτων του αεροπλάνου μετά από μια αναζήτηση που βρίσκεται τώρα στην 13η ημέρα. 
 
Προηγούμενες αναφορές από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στη θάλασσα δεν έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με το επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο εξαφανίστηκε πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία νωρίτερα αυτό το μήνα.
 
Αυτές όμως οι αναφορές έγιναν πριν η περιοχή αναζήτησης επεκταθεί σε δύο μεγάλα τόξα, ένα που εκτείνεται βορειοδυτικά στην Ασία και ένα ακόμη νοτιοδυτικά στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με μια πηγή που σχετίζεται με την έρευνα, οι μαλαισιανές αρχές ελέγχουν τις νέες πληροφορίες από τις αυστραλιανές αρχές.
 
«Η επαλήθευση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Είναι πολύ μακριά και θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να εντοπιστούν και να ελεγχθούν τα αντικείμενα», δήλωσε η πηγή.
 
Στο μεταξύ, η Malaysia Airlines ενημέρωσε τις οικογένειες των επιβατών σχετικά με τις πληροφορίες που δόθηκαν από την αυστραλιανή κυβέρνηση, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNN. 
 
Η εταιρεία πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στείλει μέλη των οικογενειών στην Αυστραλία, παρά μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό προέρχονται από την πτήση MH370.
 
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines που μετέφερε 239 άτομα επιβάτες και πλήρωμα εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου μετά την απογείωση του από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

protothema.gr