Μαρία Βλαζάκη: “Θα είναι αδιανόητο να γίνει ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι” – Ανάκτορο ανάλογο της Κνωσού ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη

15.19

Ανάκτορο ανάλογων διαστάσεων με αυτό της Κνωσσού καταλήγουν ότι είναι και αυτό που αναδεικνύει εδώ και χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Καστέλι στα Χανιά. Οι αρχαιολόγοι μελετητές υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διευθύντριας της συγκεκριμένης ανασκαφής Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για μυκηναϊκό ανάκτορο της αρχαίας Κυδωνίας και ο χώρος της ανθρωποθυσίας που αρχικά εκτιμήθηκε ως εξωτερικός είναι τελικά η αίθουσα υποδοχής επισκεπτών, προϊόντων αλλά και τελετών του ανακτόρου.

Και το εύρημα αυτό συμπληρώνεται στον φάκελο που μελετά το Υπουργείο Πολιτισμού για την υπόθεση με την επένδυση στο λόφο Καστέλι για τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας. Να σημειωθεί πως οι αρχαιολόγοι τοπικά και περιφερειακά δε συμφωνούν με τη λειτουργία ξενοδοχείου στο συγκεκριμένο σημείο.

Η έρευνα των Αρχαιολόγων στο λόφο Καστέλι δεν έχει σταματήσει ωστόσο προχωρά με αργούς ρυθμούς καθώς περιμετρικά του ανακτόρου είναι χτισμένα πολλά σπίτια.

Η ανασκαφική έρευνα τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021 επικεντρώθηκε σε δύο οικόπεδα του λόφου, στην οδό Κατρέ, αρ. 1 και στην συμβολή των οδών Κανεβάρω και Σκορδυλών.  Βεβαίως η αίθουσα της Κυδωνίας είναι κατά πολύ μεταγενέστερη από αυτήν της Κνωσού, καθώς αντιστοιχεί στο ανάκτορο των μυκηναϊκών χρόνων.

Οικοδομήθηκε πριν από τα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και καταστράφηκε από τον σεισμό γύρω στα μέσα του 13ου αιώνα, δηλαδή λειτούργησε για περισσότερο από έναν αιώνα.