Μαζική κυβερνοεπίθεση σε τράπεζες των Χανίων – “Πέταξαν” τα χρήματα επιχειρηματιών και σχολείου…

16.37

Δεν πίστευε στα μάτια του γνωστός Χανιώτης επιχειρηματίας όταν σε λιγότερο από 10 λεπτά έβλεπε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του να αδειάζει. Με αστραπιαίες κινήσεις χιλιάδες ευρώ έφυγαν σε 10 συναλλαγές, όπου από την τράπεζα του κατέληξαν σε μια διαδικτυακή τράπεζα του εξωτερικού. Συνολικά του απέσπασαν 95.000 ευρώ και εκείνος κατάφερε να προλάβει την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής ύψους 12.000 ευρώ μέχρι να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό για να σώσει ότι είχε απομείνει.

Έκαναν φτερά τελικά 83.000€…

Αμέσως ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με την τράπεζα του ενημερώνοντας ότι από τον λογαριασμό του έκαναν φτερά 83.000 ευρώ και αφού ενημέρωσε και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας διαπίστωσε ότι η τράπεζα του όπως και μία ακόμα είχαν δεχτεί κυβερνοεπίθεση. Αναλυτές συνδέουν τις επιθέσεις αυτές με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς δορυφόροι χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, το οποίο προκαλεί προβλήματα διανομής του ίντερνετ και δεδομένων στην Ευρώπη και τη Β. Αφρική.

Δεν ήταν ο μόνος..

Οι παράνομες συναλλαγές είχαν και άλλα θύματα καθώς τουλάχιστον 7 επιχειρηματίες και η διεύθυνση ενός σχολείου κατήγγειλαν στην ασφάλεια ότι είδαν τα χρήματα τους να ξεγλιστρούν από τους λογαριασμούς τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Από σχολείο στις Μουρνιές οι δράστες απέσπασαν συνολικά 2.000 ευρώ, χρήματα πολύτιμα για λειτουργικά έξοδα του σχολείου. Όλα συνέβησαν με ένα κλικ σε mail που εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σχολείου. Όταν πάτησαν το λινκ, ήταν και το εισιτήριο για να χαθούν τα χρήματα από τον λογαριασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όσοι έχασαν χρήματα από τον λογαριασμό τους, έχουν κινηθεί νομικά εναντίον των τραπεζών καθώς αυτά υφαρπάχτηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Από την πλευρά τους οι τράπεζες καλούν τους πελάτες να μην παραπλανούνται από μηνύματα που μοιάζουν αλλά δεν έχουν σταλεί από εκείνες.