Με απώλειες για την Μέρκελ το «ja» της Μπούντεσταγκ στη διαπραγμάτευση

15.37

Από τη μεγαλύτερη ανταρσία στους κόλπους του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU στα πέντε χρόνια των προγραμμάτων στήριξης προς την Ελλάδα συνοδεύτηκε την Παρασκευή η έγκριση της Μπούντεσταγκ στην έναρξη της διαπραγμάτευσης επί της νέας συμφωνίας. 
 
Πενήντα βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Βαυαρών Χριστιανκοινωνιστών (CSU) καταψήφισαν την εισήγηση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς το Σώμα να στηρίξει τη διαπραγμάτευση.
 
Το «ναι» της Μπούντεσταγκ δόθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων.
 
Οι «αντάρτες» στο στρατόπεδο της Μέρκελ ήταν κατά πολύ περισσότεροι από τις 29 αρνητικές ψήφους που είχε λάβει τον περασμένο Φεβρουάριο η τετράμηνη παράταση του προηγούμενου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
 
Απευθυνόμενη νωρίτερα στους βουλευτές, η Μέρκελ ζήτησε να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και του μηχανισμού ESM για το νέο πακέτο χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας πως η βοήθεια θα δίνεται με «στενό έλεγχο» καθώς «το σημαντικότερο νόμισμα, η εμπιστοσύνη, έχει χαθεί».
 
Eπικρίνοντας την στάση της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι «δεν φτάνουν οι δεσμεύσεις, αλλά τα έργα, και αυτό έκανε η Ελλάδα την Τετάρτη» είπε, επισημαίνοντας πως η χώρα πρέπει να μείνει στο ευρώ.
 
Τη στήριξη των βουλευτών της Μπούνστεσταγκ για την έναρξη «ύστατων» διαπραγματεύσεων επί νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας ζήτησε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης και η ευθύνη εναπόκειται στην Αθήνα να κερδίσει την εμπιστοσύνη που απώλεσε. 
 
Newsroom ΔΟΛ