Με ευρωπαϊκό αέρα η παρουσίαση του φετινού προγράμματος της Στέγης

13.54
Το πρόγραμμα για την χρονιά 2014-2015 παρουσίασε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εχθές σε ένα κατάμεστο και πλημμυρισμένο με λουλούδια θέατρο της Κεντρικής Σκηνής – Από τον Τζόρτζ Πελεκάνος μέχρι και τον William Kentridge, η Στέγη και φέτος παρουσιάζει ένα πολύ «ανοιχτό» και πλούσιο πρόγραμμα
 
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή η φετινή παρουσίαση με το γενικότερο αίσθημα αισιοδοξίας που κατακλύζει τις τέχνες της Αθήνας. Με χιλιάδες λουλούδια υποδέχτηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τους Αθηναίους εχθές το βράδυ παρουσιάζοντας μια πραγματική άνθηση στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας.
 
Καταρχήν το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τους ανθρώπους της Στέγης, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Είχε αρκετή σημασία αυτό, καθώς πολλές φορές είναι σημαντικό να βλέπει κανείς επί σκηνής όλους αυτούς που δουλεύουν πίσω από την σκηνή, που επιλέγουν μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων το ύφος και την κατεύθυνση του προγράμματος ενός οργανισμού. Με μια ακομπλεξάριστη και ανεπιτήδευτη παρουσίαση -χωρίς άκαμπτα podiums και φλας που έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες- σε τρία παγκάκια με φόντο εικόνες του Εθνικού Κήπου, η διευθύντρια του ιδρύματος Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η διευθύντρια εικαστικών Μαριλένα Καρρά, ο διευθυντής μουσικής Χρήστος Καρράς και η Κάτια Αρφαρά διευθύντρια θεάτρου και χορού, παρουσίασαν ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα που θα κρατήσει το αθηναϊκό κοινό σε εγρήγορση και με συνεχή παρουσία στη Στέγη. 
 
Κατ αρχάς ο οργανισμός, πολύ σωστά αποφάσισε να ξεκινήσει μια πιο στενή «παρακολούθηση» και συνεργασία με το ελληνικό σινεμά.  Προβολές και παρουσιάσεις με θεματικές θα γεμίσουν την κεντρική σκηνή της Στέγης και θα μας κρατήσουν άυπνους. Πολλές οι μεταμεσονύκτιες και ολονύκτιες προβολές όπως αυτή με θέμα τον έρωτα στις 1 Φεβρουαρίου, αλλά και η μεγάλη προβολή του Matthew Barney «River of Fundament». 
 
Στο θέατρο περιμένουμε με μεγάλη χαρά να δούμε τον Αμλετ δια χειρός Γιάννη Χουβαρδά με εξαιρετικό καστ, τα Αίματα του Ευθύμη Φιλίππου, τους DV8, τον Lemi Ponifasio, το αφιέρωμα στο εφηβικό θέατρο και ειδικά την παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη, τον Akram Khan και τον Israel Galvan με το Torobaka, την Εντα Γκάμπλερ του Ίψεν και πολλά πολλά άλλα. 
 
To φεστιβάλ Transitions συνεχίζεται με αφιέρωμα φέτος στην Λατινική Αμερική, με παραστάσεις από πολύ σημαντικούς Λατινοαμερικανούς όπως ο Fernando Rubio και o Guillermo Galderon της Χιλής. Στρογγυλές συζητήσεις για την δημοκρατία -μην ξεχνάμε η Λατινική Αμερική έχει ταλανιστεί από δικτατορία όπως και η Αθήνα και άλλα πολλά ολοκληρώνουν αυτό το φεστιβάλ.
 
Στην μουσική ο Χρήστος Καρράς έκανε πάλι θαύματα καθώς καλύπτει όλα σχεδόν τα μουσικά γούστα. Ξεκινώντας με τον συνθέτη που εκτιμούν οι πάντες, τέσσερις ορχηστρικές σουίτες του Bach από την Καμεράτα, και συνεχίζοντας με μουσική για το Inmute Festival (βωβός κινηματογράφος και μουσική), το κουαρτέτο του Ουαντάντα Λήο Σμιθ, το Πανόραμα ελληνικής Τζάζ, και δεκάδες άλλα η πειραματική μουσική συναντά την τεχνολογία, η κλασσική μουσική την παράδοση και τη τζαζ.
 
Θα μιλήσουν στην Στέγη σημαντικοί λογοτέχνες όπως ο Πολ Όστερ και ο Τζόρτζ Πελεκάνος. Το παιδικό πρόγραμμα και φέτος είναι μοναδικό καθώς επίσης και το πρόγραμμα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εξαιρετικό το θέατρο Hora του Jerome Bel, με επαγγελματίες ηθοποιούς άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν πρέπει να χάσετε αλλά και δεκάδες άλλα μας αποκάλυψαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και είναι σίγουρο πως θα γεμίσουν την πολιτιστική ατζέντα της Αθήνας από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο. 

protothema.gr