Με ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση επανέρχεται ο Γιούνκερ

16.34
Νέα πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την υποβολή στην ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών νέας ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης θέλουν οι πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρά την χθεσινή έκρηξη κατά της ελληνικής κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ) που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινο πανί.
 
Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες. Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. 
 
Στο πλαίσιο αυτό η προτροπή του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τον «ορκισμένο ευρωπαϊστή» Ζ.Κ.Γιούνκερ για να επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός αποκτά άλλη σημασία.
 
Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει να παραπέμπει στους θεσμούς για περαιτέρω συζητήσεις.
 
Η παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων είναι δουλειά της Ελλάδας, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά είναι ακόμα πιθανή μία συμφωνία» επανέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα, Τετάρτη, μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα
 
Σύμφωνα με πηγές του euro2day.gr, που μετέδωσε από νωρίς την πληροφορία για νέα διαμεσολάβηση Γιούνκερ, την νέα πρόταση θα μεταφέρει απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
 
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.
 
Στο τηλεφώνημα αναμένεται να γίνει λόγος και για απομόνωση της Ελλάδας, καθώς το κλίμα δυσπιστίας εντός της ΕΕ διευρύνεται. 
 
Σε ό,τι αφορά το πώς διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό για την Ελλάδα οι ίδιες πηγές αναφέρουν τα εξής:
 
1. Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.
 
2. Δώδεκα μέλη του Eurogroup είναι πλέον κατά της όποιας ευνοϊκότερης επίλυσης του ελληνικού θέματος. Χθες στη συνάντηση των πέντε προέδρων στις Βρυξέλλες το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος με αποτέλεσμα να παραμείνει το «κενό στις διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ίσως αναλάβει να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση (χειρότερη από αυτή της Κομισιόν) τίποτα, όμως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.
 
3. Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.
 
4. Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από την διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν το ρόλο του Γ.Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.
 
5. Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.
 
6. Στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα. Από default μέχρι και Grexit.
 
7. Υπάρχει σχέδιο για το χρέος και πηγές αναφέρουν ότι είναι εις γνώση του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μεγάλη επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. Όμως, η όποια αναφορά επί του θέματος στην συμφωνία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επανάληψη της δέσμευσης της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
 
8. Κανένα κράτος της ΕΕ δεν είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί ότι κυβέρνηση χώρας που έλαβε τόση μεγάλη βοήθεια κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για διαφωνίες που οι ψυχραιμότεροι βλέπουν ότι εύκολα καλύπτονται με καλή θέληση. Φυσικά υπάρχει και μερίδα που δεν βλέπει με καλό μάτι την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως υπάρχει και η μερίδα που θεωρεί ότι εξαρχής η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν η έξοδος από το ευρώ.
 
 
Newsroom ΔΟΛ