Με «μαύρο» απειλεί το CNN o Μαδούρο, αν δεν διορθώσει την πορεία του

10.00
Καράκας, Βενεζουέλα
Το CNN español μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του προέδρου της Βενεζουέλας σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στη χώρα. Ο Μαδούρο έδωσε εντολή στην αρμόδια υπουργό να ξεκινήσει τις «διοικητικές διαδικασίες» για την απομάκρυνσή του, «αν δεν διορθώσει την πορεία του». 

Αμεση ήταν η κινητοποίηση των οπαδών του Μαδούρο και στα κοινωνικά δίκτυα. Στο Twitter για παράδειγμα δημιουργήθηκε το σχετικό hashtag #FueraCNNdeVenezuela (έξω το CNN από τη Βενεζουέλα), με σχόλια κατά της αμερικανικής εκδοχής του κολοσσού των ΜΜΕ με έδρα την Ατλάντα.

Την περασμένη Τρίτη, ομάδα δημοσιογράφων δέχθηκε επίθεση από αγνώστους κοντά στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου σε γειτονιά του Καράκας. 

«Δεν έχουμε κανένα επίσημο σχόλιο σε όσα είπε ο πρόεδρος Μαδούρο σχετικά με το CNN» ανέφερε η Μπριτζίτ Λεινίγκερ, εκπρόσωπος του CNN.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει κλείσει το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΝ24, επειδή μετέδιδε εικόνες από τις διαδηλώσεις.

Το περασμένο βράδυ ήταν πάντως το πιο ήσυχο τις τελευταίες οκτώ μέρες στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο πατέρας του φυλακισμένου Λεοπόλδο Λόπες ξεκαθάριζε ότι «ο δρόμος δεν θα ησυχάσει όσο ο γιος μου είναι φυλακή».

Μιλώντας στην El Pais, ο ίδιος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το κατά πόσο θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για το κατά πόσο οι διαδηλώσεις αποτελούν «δάκτυλο» του γιού του, απάντησε:

«Στους δρόμους μας βγάζει η ίδια η κυβέρνηση με την ανικανότητά της. Με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν βρίσκει βασικά αγαθά, με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει καν το δικαίωμα να διαδηλώσει γιατί φοβάται ότι θα χάσει τη ζωή του. 

» Η διαχείριση της οικονομίας είναι κακή, έχουμε το περισσότερο πετρέλαιο στην ιστορία μας και την ίδια ώρα τον υψηλότερο πληθωρισμό στον κόσμο. Και ένα τερατώδες χρέος, την υποτίμηση που συνεχίζεται. Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.»

Εν τω μεταξύ, μετά τη σύλληψη του Λόπες, οι Αρχές αναζητούν τουλάχιστον άλλα δύο στελέχη του κόμματός του. 

Πρόκειται για τον Αντόνιο Ριβέρο, πρώην αξιωματικό του Στρατού, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος κυβέρνησης του Ούκο Τσάβες.

Ο ίδιος αποχώρησε πριν από μερικά χρόνια, καταγγέλοντας «κουβανική ανάμειξη» στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας. 

Είχε συλληφθεί το 2013 με την κατηγορία ότι οργάνωσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου Απριλίου, λίγο μετά την εκλογική νίκη του Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές.

Μετά από ένα μήνα στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, λόγω προβλημάτων υγείας. 

Καταζητείται εκ νέου, κατηγορούμενος από την κυβέρνηση του Μαδούρο ότι βρίσκεται πίσω από το συντονισμό των διαδηλώσεων.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθύνθηκε προσωπικά στον Ριβέρο μέσω της τηλεόρασης, λέγοντας: «Εσύ είσαι που οργανώνεις αυτές τις ομάδες και πρέπει να λοδογοτήσεις».

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία άρσης της ασυλίας της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, βουλευτού της Αντιπολίτευσης, η οποία επίσης κατηγορείται από την κυβέρνηση για ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση και τον συντονισμό των διαδηλωτών.

Eπιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ