Με τερματισμό της «τορπιλισμένης» εκεχειρίας προειδοποιεί το Κίεβο

14.20
Κίεβο
Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την επιλογή που έχει να τερματίσει την εκεχειρία που είχε κηρύξει μονομερώς και είχαν αποδεχθεί οι φιλορώσοι ένοπλοι, στον απόηχο της κατάρριψης του στρατιωτικού ελικοπτέρου έξω από το Σλαβιάνσκ. 

Ο ουκρανός πρόεδρος πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ και ελπίζει, όπως υπογράμμισε, «σε πρακτικά μέτρα για τον αφοπλισμό και την απόσυρση των μισθοφόρων» από την ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη, η κίνηση του Κρεμλίνου να ζητήσει από τη ρωσική Άνω Βουλή να ανακαλέσει το δικαίωμα που έχει δώσει για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία είχε θεωρηθεί βήμα αποκλιμάκωσης. Το Κίεβο το είχε χαιρετίσει την απόφαση.

Την Τετάρτη, η Άνω Βουλή αποδέχθηκε το αίτημα του Πούτιν και ανακάλεσε το δικαίωμα που είχε δώσει. 

Όμως, οι όποιες ελπίδες για βελτίωση της ατμόσφαιρας γύρω από την ουκρανική κρίση γρήγορα διαψεύστηκαν με την κατάρριψη του ελικοπέτρου, εξαιτίας της οποίας αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες.

Ο Πέτρο Ποροσένκο, σε διάγγελμά του μετά το περιστατικό, δεν απέκλεισε τον πρόωρο τερματισμό της εκεχειρίας (που τυπικά εκπνέει την Παρασκευή), επικαλούμενος τη «συνεχή παραβίασή της» από τους φιλορώσους στα ανατολικά. 

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί πυρά ή επίθεση σε 35 ξεχωριστά περιστατικά από την ανακοίνωση του σχεδίου Ποροσένκο για παύση πυρός και διάλογο.

Η ουκρανική προεδρία σημείωσε ότι την Τετάρτη θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με το ρώσο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο. 

«Ευελπιστούμε πως αυτές οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε πρακτικά βήματα για να διασφαλιστεί ο αφοπλισμός των μισθοφόρων στην Ουκρανία και η εγκαθίδρυση ασφάλειας στα σύνορα» υπογράμμισε η ουκρανική προεδρία.

Newsroom ΔΟΛ