Μεγάλο ενδιαφέρον της Ταιβάν για τουρισμό και Κρητικά προϊόντα

15.01

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ταιβάν για τον τουρισμό  στην Κρήτη και την εισαγωγή Κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων εξέφρασε ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Paul Kuoboug Chang ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Περιφέρεια όπου συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Στη συνάντηση, συζητήθηκε το πλαίσιο της διεύρυνσης των τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κρήτης-Ταιβάν, ενώ η κ. Βρέντζου είχε την ευκαιρία να δωρίσει στο κ. πρέσβη παραδοσιακά πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα:  λάδι, κρασί, μέλι, σταφίδα, αρωματικά βότανα και ξεροτήγανα.

Ο κ. Chang, από την πλευρά του αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη, ανέφερε, ότι, εκφράστηκε στη πατρίδα του  το ενδιαφέρον για την κατανάλωση Κρητικών προϊόντων,  λάδι, ελιές, κρασί, μέλι, σταφίδα, αρωματικά βότανα, μετά την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης τον Ιούνιο του 2014 στη παγκόσμια έκθεση τροφίμων στη πρωτεύουσα Ταιπέι, όπου η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου.

Σε δηλώσεις της  η κ. Βρέντζου επεσήμανε ότι η Περιφέρεια, και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με το σχεδιασμό που υλοποιείται στο πρωτογενή και τουριστικό τομέα,  συνεχίζει να «στήνει γέφυρες» συνεργασίας για την ενδυνάμωση των εξαγωγών της Κρήτης, αλλά και του τουρισμού. 

«Τον Ιούνιο του 2014 στη παγκόσμια έκθεση τροφίμων στη πρωτεύουσα Τάιπει, είχε προσκληθεί η Περιφέρεια Κρήτης από την Κυβέρνηση της Ταιβάν. Τότε είχε εκδηλωθεί  μεγάλο ενδιαφέρον για την εισαγωγή πιστοποιημένων Κρητικών προϊόντων κυρίως σε ελαιόλαδο. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά που καταναλώνει, και το βιοτικό επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, στοιχεία που πρέπει αξιοποιήσουμε» ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, και πρόσθεσε: «Η ζήτηση υπάρχει, αυτό που απαιτείται είναι οι παραγωγοί μας, οι μεταποιητές, οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους με «γέφυρα» διασύνδεσης τη Περιφέρεια Κρήτης. Οι προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια μετά και το τελευταίο ΄΄άνοιγμα΄΄ για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στη Πολωνία, πιάνουν τόπο. Βασική προϋπόθεση που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι  η σύσταση ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων».

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ταιβάν τόνισε ότι ήδη γνωρίζουν οι συμπατριώτες του τα Κρητικά προϊόντα μετά τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη παγκόσμια έκθεση τροφίμων, όπου χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα. «Οι συμπατριώτες μου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατανάλωση τους,  και εκτιμώ  ότι υπάρχουν οι προοπτικές, οι προϋποθέσεις, για την αύξηση των εξαγωγών Κρητικών προϊόντων στην Ταιβάν». Αναφερόμενος στο τομέα του τουρισμού ο κ. Chang είπε, ότι, «ο προορισμός Ελλάδα, είναι αρκετά αγαπητός στους συμπατριώτες του μετά την καθιέρωση απευθείας πτήσης Αθήνας-Τάιπει με ενδιάμεσο σταθμό το Ντουμπάι».  Μάλιστα, όπως τόνισε, λόγω του συγκεκριμένου δρομολογίου, τριπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα ο τουρισμός από Ταιβάν στην Ελλάδα.

Ο πρέσβης της Ταιβάν, συνοδευόταν κατά την επίσκεψη του στη Περιφέρεια Κρήτης, από την προϊσταμένη της  αντιπροσωπείας της Ταιπέι στην χώρα μας κ. Lily, Ying-Li Chen.