Μέγαρο Μουσικής: Δέκα χρόνια έκλεισε το πρόγραμμα Μegaron Plus

10.31
Πάουλο Κοέλιο, Ζάχα Χαντίντ, Ορχάν Παμούκ, Ιζαμπέλ Αλιέντε, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ίρβιν Γιάλομ, Γιάννης Κουνέλλης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Κική Δημουλά ήταν ορισμένοι από τους προσκεκλημένους που έλαβαν μέρος σε περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, διαλέξεις, συζητήσεις και εκθέσεις τις οποίες παρακολούθησαν, με ελεύθερη είσοδο, 350.000 επισκέπτες-ακροατές. Αυτός είναι ο απολογισμός της δεκαετούς πορείας του προγράμματος Μegaron Plus, μιας πρωτοβουλίας που έλαβε πριν από 10 χρόνια οΧρήστος Λαμπράκης με τον Θανάση Λάλα και τον Γιάννη Μάνο. Στόχος ήταν οι αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής εκτός από τη μουσική να ανοίξουν και στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, στην πολιτική, στις επιστήμες, στην ιστορία.
 
Ο απολογισμός της δεκαετούς πορείας του Μegaron Plus και η ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων για το α΄εξάμηνο του 2014 έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του υπουργού ΠολιτισμούΠάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι ο θεσμός του Μegaron Plus«σημάδεψε ως πεδίο ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού, ως μια μικρή αγορά, τη δεκαετία που πέρασε, την πιο δραματική και την πλέον ανατρεπτική δεκαετία της χώρας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία σήμανε το τέλος των ψευδαισθήσεων». Στις εκδηλώσεις του Μegaron Plus «ακούστηκαν καινοτόμα πράγματα χωρίς προκαταλήψεις»επισήμανε ο υπουργός και κατέληξε: «Η Ελλάδα δήλωσε ότι είναι παρούσα στον διεθνή διάλογο και το Μegaron Plus συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό».
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τέλος της ομιλίας του στα ζητήματα του Μεγάρου Μουσικής «που έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο αποφάσεων» και βεβαίωσε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού και του ιδίου είναι «να κρατήσουμε το Μέγαρο και ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών στο κοινοβούλιο προκειμένου να φτάσουμε σε σωστές λύσεις».
 
Έκκληση για την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση ώστε το Μέγαρο Μουσικής να παραμείνει ανοιχτό στην κοινωνία και ειδικά στους νέους και να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει την πολιτεία, το δημόσιο συμφέρον, την πολιτισμική φυσιογνωμία του Μεγάρου και το μέλλον των εργαζομένων και του Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Μουσικής έκανε στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος εξηγώντας ότι σύντομα θα αξιοποιηθεί η μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μουσικής προκειμένου να οργανωθεί από μηδενική βάση και να είναι βιώσιμο και λειτουργικό.
 
Τους άξονες του προγράμματος εκδηλώσεων του α΄ εξαμήνου του 2014 παρουσίασε ο καθηγητής Κώστας Κωστής, υπεύθυνος του Μegaron Plus. Ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων και τη συνεργασία με συμβουλευτική επιτροπή προκειμένου να φιλοξενούνται πρόσωπα και θέματα που βρίσκονται «στην αιχμή του ενδιαφέροντος». Σύντομα, συμπλήρωσε, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος θα αποκτήσει εκπαιδευτικό χαρακτήρα «διότι το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη για προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών ιδιαιτέρως σε τομείς που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία».
 
Το νέο πρόγραμμα του Μegaron Plus περιλαμβάνει συζητήσεις και λογοτεχνικά αφιερώματα σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης», σειρά διαλέξεων για «την Επιστήμη στη ζωή μας», ημερίδες για θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας, συνεργασία με το περιοδικό Nouvel Observateur, το London School of Economics, το College de France, την Deutsche Welle και κοινωφελείς οργανισμούς. Διοργανώνεται ημερίδα για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητήσεις με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Φιλίπ Αγκιόν, τον νομπελίστα φυσικό Σερζ Αρός κ.ά.
 
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, οΠαντελής Καψής υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, ξένων αντιπροσωπειών, ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων, μορφωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών κ.ά.
 
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μegaron Plus για το α΄εξάμηνο του 2014.

tovima.gr