Μειώσεις μισθών, περικοπή συντάξεων, απολύσεις: Τα μέτρα για το “πακέτο-κάβα” που ζητά το ΔΝΤ

07.07

Ξεκάθαρη προτίμηση για μέτρα αυτόματης και σίγουρης περικοπής κρατικών δαπανών θέλει να περιληφθούν στο πακέτο των μέτρων ? κάβα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση γνωρίζει πως αν φέρει, έστω και προληπτικά, για ψήφιση στη Βουλή, ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία και άμεση δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ είναι κατά κύριο λόγο ένας τεχνοκρατικός μηχανισμός και γνωρίζει ότι μόνο η περικοπή κρατικών δαπανών θα έχει άμεση και θετική επίπτωση στην προσπάθεια για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του τρίτου ελληνικού προγράμματος, επιμένει στο να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κρατικής δαπάνης σε συνδυασμό με περιορισμένα φορολογικά μέτρα.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ άνοιξε τα χαρτιά του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, με προτάσεις που τους έκαναν να? παγώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να περιληφθούν στο πακέτο:
– μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημοσίου, με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του μισθολογίου αλλά και στα ειδικά μισθολόγια
– μείωση του προσωπικού στο δημόσιο, ακόμη και με απολύσεις
– πάγωμα όλων των προσλήψεων
– οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων
– οριζόντια περικοπή των επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ

 

Φορολογικά μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχεται, όμως, και περιορισμένες παρεμβάσεις στη φορολογία για να καλυφθεί ο λογαριασμός των εφεδρικών μέτρων 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα φορολογικά μέτρα που δέχονται να περιληφθούν είναι μόνο η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Με την αυτόματη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ξεκινήσει η αυξημένη παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τον 2017 ενισχύοντας έτσι τα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, το ΔΝΤ φέρεται να έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

 

πηγή: capital.gr