Ημέρα της Ευρώπης στα Χανιά. Δείτε σε ζωντανή σύνδεση μέσω ίντερνετ όλη την εκδήλωση

12.08

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση μέσω ίντερνετ όλη την εκδήλωση

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε σχετικά:

«Η συγκυρία δεν είναι εύκολη για την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να την υπερασπιζόμαστε. Όπως πρόσφατα επεσήμανε ο Πρόεδρο Γιούνκερ, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης καλούμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουμε τρεις σύγχρονες προκλήσεις: Να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ειρήνη. Να διαχειριστούμε τη μετανάστευση. Στην Ελλάδα οι προκλήσεις αυτές αναμφίβολα μεγεθύνονται λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ας μην ξεχνάμε όμως τι έχει επιτύχει ως τώρα και τι είναι ικανή να επιτύχει ακόμη η Ευρώπη. Οι γονείς μας έκαναν πραγματικότητα, μέσα από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μεγάλο εγχείρημα ειρήνης και αλληλεγγύης. Ας μείνουμε προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης, ομπρέλα προστασίας των χωρών, των λαών και των πολιτών που την απαρτίζουν. Και ας παλέψουμε για την ευημερία της χώρας μας μέσα στην κοινή μας Ευρώπη».

 

Κεντρική εκδήλωση στα Χανιά

Με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», στη χώρα μας διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων, με την κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα στα Χανιά, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Χανίων.

Το διήμερο εκδηλώσεων στα Χανιά θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Μαϊου στις 11.00 στο Πνευματικό κέντρο Χανίων με τις ομιλίες του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Περουλάκη, και του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Αντωνακόπουλου.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στον εσωτερικό χώρο που θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Μαίου 11.00-15.00, 17.00-20.00 και το Σάββατο 14 Μαϊου 11.00-15.00, θα υπάρχει υπαίθρια έκθεση φορέων που θα ενημερώνουν το κοινό σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις κινητικότητας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την εργασία. Επίσης, θα γίνουν προσομοιωτές και βιωματικές δράσεις από την κινητή μονάδα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας ? Πάνος Μυλωνάς.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου, την Παρασκευή 13 Μαϊου θα πραγματοποιηθούν εργαστήριο για την οδική ασφάλεια (11.30-13.00), ημερίδα για τις Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (13.00-15.00) καθώς και τα  Ευρωπαϊκά Σφηνάκια Γνώσης (knowledge shots‘) (17.00-19.00) όπου εφτά εκλεκτοί ομιλητές θα έχουν από 7 λεπτά ο καθένας να παρουσιάσουν ευρωπαϊκές πολιτικές και πρωτοβουλίες με στόχο να προσφέρουν γνώση και χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες και να αναδείξουν τo συμβολισμό και τα μηνύματα της 9ης Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις στις 13 Μαϊου θα ολοκληρωθούν με τη διοργάνωση Διάλογου με τη Νεολαία με κεντρικούς ομιλητές τους Ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Λεωνίδα Κύρκο (19.00-21.00).

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο για τον περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ Κρήτης στο οποίο θα συμμετέχει η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Στις 13.00 θα γίνει εργαστήριο με θέμα την Πολυγλωσσία και την καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Θα ακολουθήσει στις 15.00 παρουσίαση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και μαθητές και στις 17.00 Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα τις ευκαιρίες ανάπτυξης για την Κρήτη στην οποία θα συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Σταθάκης και η Ευρωβουλευτής κα Σπυράκη.