Μέρκελ: «Ανοιχτή» παραμένει η ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια παρά την ελληνική κρίση

16.15

Έχοντας κομίσει το μήνυμα πως το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σε ισχύ παρά την ελληνική κρίση αναχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ από την Σερβία. Η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη σερβική κυβέρνηση για την εφαρμογή σκληρών μέτρων για την οικονομική εξυγίανση πριν αναχωρήσει για την Βοσνία-Εργεγοβίνη.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος κλείνει την Πέμπτη την περιοδεία της στα δυτικά Βαλκάνια από το έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου αναμένεται να καλέσει την ηγεσία της σε κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέας θέσεων εργασίας και με ζητούμενο να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία.
 
Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξη στην ΕΕ μπορούν να επιτύχουν το στόχο τους παρά την ελληνική κρίση, ήταν το μήνυμα που μετέφερε η Μέρκελ κατά τις επισκέψεις της σε Αλβανία και Σερβία.
 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε την σερβική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει. Αναγνώρισε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν αποτέλεσμα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να βοηθήσει ώστε να μην επαναληφθεί το «ελληνικό σενάριο», η Μέρκελ απάντησε ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι στην Ελλάδα. 
 
«Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μία όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό» ανέφερε. Συμπλήρωσε επίσης ότι «οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν γίνονται για να κολακευτούν κάποιοι, αλλά για να μην συνεχίσει η χώρα να δανείζεται πληρώνοντας υψηλά επιτόκια όπως και για να δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις». 
 
«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Βούτσιτς το πράττει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε.
 
Από πλευράς του, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς -ο οποίος επιδιώκει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ παρά την ισχυρή εναντίωση του φιλορωσικού εθνικιστικού μπλοκ- τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν προσπαθεί να κολακεύσει κανέναν λαμβάνοντας σκληρά οικονομικά μέτρα, αλλά γιατί πιστεύει ότι μόνο τέτοια μέτρα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.
 
Η Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενημερώθηκε για την δραματική αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στη Σερβία τους τελευταίους μήνες από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία. 
 
Κατά την ακόλουθη συνέντευξη Τύπου η ίδια ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία, ενώ επέκρινε την απόφαση της Ουγγαρίας να υψώσει φράχτη στα σύνορα για να εμποδίσει την εισροή μεταναστών.
 
Ως προς το ζήτημα των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την στάση της σερβικής κυβέρνησης στο διάλογο με την ηγεσία του Κοσόβου. Αναγνώρισε τη συμβολή της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων χαρακτηρίζοντας εποικοδομητική τη συμμετοχή στο διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Βερολίνο θα εκτιμήσει θετικά τη στάση του Βελιγραδίου όταν θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει χρονικά πότε θα ανοίξουν τα πρώτα κεφάλαια του διαπραγματευτικού πλαισίου που ως γνωστό δεν άνοιξαν μέχρι σήμερα, διότι η Γερμανία έφερνε αντιρρήσεις ζητώντας πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα. 
 
Ανέφερε ότι το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σε ισχύ. επισημαίνοντας η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ειρήνη.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press