Μετά τη βροχή… έμεινε η λάσπη σε σπίτια και επιχειρήσεις στα Χανιά

18.55

Μετά από 36 ώρες αδιάκοπης βροχής και υπερχείλισης αγωγών και χειμάρρων οι κάτοικοι και επιχειρηματίες κυρίως της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά μετρούν τις πληγές τους. Η λάσπη έχει σκεπάσει τα πάντα. Σε γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα του Πλατανιά, τα ορμητικά νερά μπήκαν στα δωμάτια και έπνιξαν στο χώμα και στα κλαδιά κρεβάτια, συσκευές αλλά και άλλον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
 

Τηλεοράσεις έπλεαν στο νερό που σε κάποια σημεία είχε φτάσει και τα τέσσερα μέτρα.
 

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου δούλευαν από νωρίς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές καθώς ο χείμαρρος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο ειχε γεμίσει από καλάμια, σκουπίδια και άλλα φερτά υλικά.
 
Σε μικρή απόσταση στην Αγία Μαρίνα υπερχείλισε και άλλος αγωγός ο οποίος κατέβασε από ψηλά τόνους χώματος και κλαδιών με αποτέλεσμα όλα αυτά αντί να καταλήξουν στη θάλασσα να πνίξουν το υπόγειο και άλλης ξενοδοχειακής μονάδας καταστρέφοντας τον εξοπλισμό.
 
Ο ορμή του νερού παρέσυρε και κάδους απορριμμάτων μέχρι την είσοδο των ξενοδοχείων.  Λάσπη παντού.
 

Εκτός από τις επιχειρήσεις και σε αρκετά σπίτια μπήκαν μέσα τα νερά αφήνοντας πίσω τους λάσπη η οποία φαινόταν ατελείωτη σε όσους προσπαθούσαν να την απομακρύνουν.
 
Η πυροσβεστική υπηρεσία από χτες δέχτηκε περισσότερες από 400 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Τα Χανιά ενισχύθηκαν με οχήματα από τις Βρύσσες, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 24 άτομα.
 

Οι ζημιές πολλές και στην ηλεκτροδότηση. Ενώ από τις πλημμύρες αρκετοί κάλεσαν ηλεκτρολόγους καθώς πίνακες και πρίζες καταστράφηκαν.
 
Εν τω μεταξύ, μέσα σε δύο ημέρες έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής όταν ο μέσος όρος του μήνα Δεκεμβρίου είναι 91 χιλιοστά! Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα παρουσιάσει μια ύφεση ωστόσο θα χαλάσει ξανά με νέες βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια την ερχόμενη εβδομάδα σε χαμηλότερο υψόμετρο.