Μεταναστευτική βόμβα για την ΕΕ

09.43
Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, το μεταναστευτικό πρόβλημα εξελίσσεται σε «βόμβα» για την Ευρώπη.
 
Η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της, εγκαλεί τους ηγέτες παγκοσμίως για την αποτυχία τους να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές που πλήττονται από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων όπως η Μπόκο Χαράμ, ενώ προειδοποιεί ότι βιώνουμε «τη χειρότερη κρίση προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Η κρίση προσφύγων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει οικτρά μέχρι στιγμής», τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Σαλίλ Σετί, ζητώντας παράλληλα να μην αφεθούν στην τύχη τους οι χώρες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.
Συνολικά 50 εκατομμύρια πρόσφυγες αναζητούν διέξοδο από εμπόλεμες συγκρούσεις ή απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες: μόνο από τη Συρία έχουν προσπαθήσει να διαφύγουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι και να αναζητήσουν διέξοδο στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο. Από τον νότο της Αφρικής, τον δρόμο της εξόδου έχουν πάρει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ οι θάνατοι στον υγρό τάφο της Μεσογείου αυξάνονται διαρκώς.
Μεταναστευτική βόμβα για την ΕΕ
 
Το 2014 έχασαν τη ζωή τους 3.500 άτομα, στην προσπάθειά τους να βρεθούν στην Ευρώπη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός έχει ξεπεράσει τους 1.865. Η κατάσταση είναι δραματική στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, όπου το Σάββατο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εμπόδιζαν το πέρασμα, ενώ από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι συνοριοφύλακες τους απωθούσαν με μάνικες νερού. Τελικά η Τουρκία άνοιξε και πάλι τα σύνορά της και χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου άρχισαν οι εκκλήσεις για νερό και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων άρχισαν να πετούν μπουκάλια νερό επάνω από τα συρματοπλέγματα προς το πλήθος των προσφύγων.
Η κρίση απειλεί να εξελιχθεί σε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στους κόλπους της ΕΕ. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονται ότι ήδη έχουν μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ουκρανία, ενώ η Ουγγαρία απειλεί να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες. Η μεγαλύτερη ένταση, όμως, προκλήθηκε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς εκατοντάδες μετανάστες παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σύνορα, με το Παρίσι να αρνείται να τους δεχτεί σε γαλλικό έδαφος.

Μεταναστευτική βόμβα για την ΕΕ

 
Οπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν, η ελεύθερη διασυνοριακή κίνηση επιτρέπεται εντός των περισσότερων χωρών της ΕΕ, αλλά η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Αυστρία, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους προερχόμενους από την Ιταλία μετανάστες, υποχρεώνοντας εκατοντάδες από αυτούς να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε την Κυριακή ότι αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη προς την Ιταλία στο συγκεκριμένο ζήτημα, η χώρα του θα στραφεί σε ένα «σχέδιο Β», που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη.
Χθες του απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Ιταλίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετανάστες και καλώντας τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου. Ο Καζνέβ προειδοποίησε ότι το Παρίσι θα συνεχίσει να τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στο ιταλικό έδαφος.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στείλουν πίσω στις πατρίδες τους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, σκληραίνοντας τη στάση της. Το 2014 επαναπατρίστηκε μόνο το 39% των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης απηύθυνε εγγράφως έκκληση στις κυβερνήσεις να εντατικοποιήσουν την πολιτική επαναπατρισμού, με το επιχείρημα ότι εάν επιστρέψουν στις χώρες τους οι άνθρωποι που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι θα ενίσχυε την υποστήριξη από τους λαούς της Ευρώπης για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
 
 
ethnos.gr