Ημικρανίες: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

14.46

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακούς πονοκεφάλους και μέχρι το 75% των ενηλίκων ανέφερε ότι έχει πονοκέφαλο πάνω από μια φορά το χρόνο. Ενώ ένας στους δέκα ανέφερε ότι έχει ημικρανίες που διαρκούν περισσότερο από μια μέρα. Όπως γίνεται αντιληπτό η ημικρανία είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Το ευχάριστο είναι ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε ποιες τροφές καταπολεμάνε την ημικρανία και ποιες την πυροδοτούν.

Όποιος πάσχει από ημικρανία γνωρίζει ότι είναι πολύ διαφορετική από έναν κοινό πονοκέφαλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ένταση του πόνου είναι μεγαλύτερη και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, που εξουθενώνουν τον οργανισμό. Η ημικρανία είναι μια έντονη κεφαλαλγία, συνήθως στη μια πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και φωτοευαισθησία. Επίσης, πολλοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους θορύβους και μπορεί να νιώθουν ναυτία και έμετο. Τα συνοδευτικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι και μέρες.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία;

Αν ένας ή και οι δυο γονείς σας πάσχουν από ημικρανίες, έχετε 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν και σε εσάς. Οι γυναίκες επίσης, έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ημικρανίες από ό,τι οι άντρες, κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών ή εξαιτίας μιας εγκυμοσύνης ή της περιόδου.

Ποια τρόφιμα μπορούν να αποτρέψουν τις ημικρανίες;

Επιλέξετε τροφές που δεν είναι επεξεργασμένες, αλλά βρίσκονται στη φυσική τους μορφή όπως:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Γλυκοπατάτες
  • Καρότα
  • Σπανάκι
  • Καστανό ρύζι
  • Αποξηραμένα ή φρούτα στη φυσική τους μορφή, κυρίως αυτά που δεν είναι εσπεριδοειδή, όπως τα κεράσια και τα βατόμουρα

Ποια τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες;

  • Αυγά
  • Ντομάτες
  • Κρεμμύδια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Σιτάρι, όπως ζυμαρικά και το ψωμί προϊόντα
  • Εσπεριδοειδή
  • Νιτρώδη που βρίσκονται στα τρόφιμα
  • Αλκοόλη, ειδικά το κόκκινο κρασί
  • Καφεΐνη
  • Παλαιωμένα τυριά
  • Καρύδια

Όσοι έχετε συχνά ημικρανίες θα πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων, για να παρακολουθείτε ό,τι τρώτε και πίνετε, καθώς και το πώς νιώθετε μετά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να ανακαλύψετε ποιες τροφές ή συστατικά επιδεινώνουν τις ημικρανίες σας. Τέλος, αν αντιμετωπίζετε συχνά τα συμπτώματα ημικρανίας, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, για να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλα νοσήματα.

jenny.gr