Μήπως ”κολλήσατε” γαστρεντερίτιδα; Οδηγός επιβίωσης

17.21
 
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνονται  τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας με τα ενοχλητικά συμπτώματα από το έντερο. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, οι έμετοι και η απώλεια των δυνάμεων είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που ευτυχώς διαρκούν λίγες μέρες. 
 
Γαστρεντερίτιδα είναι η λοίμωξη του εντέρου, η οποία προκαλεί διάρροια και μπορεί να συνοδεύεται από εμετό, κοιλιακό πόνο και άλλα συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις περνά σε λίγες μέρες χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκεί περισσότερο.
 
Ο κίνδυνος για την υγεία προέρχεται από την απώλεια υγρών και κύριος στόχος της θεραπείας είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης. Η γαστρεντερίτιδα είναι πιο συχνή το χειμώνα και μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
 
Τα αίτια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Οι ιοί είναι η πιο συχνή αιτία γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων συχνότεροι είναι οι νορο-ιοί, οι ροτα-ιοί και οι αδενο-ιοί.
 
Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με:
 
Διάρροια
Ναυτία
Εμετό
Πόνο στην κοιλιά 
Πυρετό
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις βακτηριακής γαστρεντερίτιδας μπορεί να παρατηρηθεί αίμα ή βλέννη στις κενώσεις.
 
Οι διάρροιες και οι εμετοί μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση (έλλειψη υγρών στο σώμα). 
 
Η αντιμετώπιση αφορά την αποκατάσταση των υγρών και την αποφυγή των επιπλοκών.
 
Σαν γενικός κανόνας ισχύει πως πρέπει να πίνετε ένα έξτρα ποτήρι νερό μετά από κάθε διάρροια (επιπλέον από το νερό που πίνετε ημερησίως). Αν έχετε κάνει εμετό περιμένετε τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν πιείτε νερό και κάντε το σταδιακά με μικρές γουλιές κάθε φορά. Για λίγες ημέρες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας.
 
Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά, τα γλυκά, τις σάλτσες, τα τηγανητά, τα έτοιμα φαγητά και τα καρυκεύματα.
Μπορείτε να φάτε ψωμί, φρυγανιές, κράκερς, μακαρόνια, ρύζι, κοτόπουλο, μοσχάρι και άπαχα ψάρια. Σταδιακά και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει μπορείτε να προσθέτετε στο διαιτολόγιο διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά.
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
iatropedia.gr