Μισό δις από την πώληση του ελαιολάδου θα πέσει στην Κρήτη – Τι δείχνουν τα στοιχεία

17.38

4,60 λεπτά είναι η μέση τιμή του ελαιολάδου σήμερα στην Κρήτη. Οι αγροτοσυνδικαλιστές κάνουν λόγο για ένδοξες στιγμές στην τιμή του προϊόντος με τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ να βλέπει και νέα άνοδο στην τιμή λόγω της συγκυρίας της χαμηλής παραγωγής στην Ισπανία.

Στην Ιταλία παράλληλα παράχθηκαν 208 χιλ τόνοι ελαιολάδου όταν μόνο  στην Κρήτη φέτος αναμένεται να παραχθούν περίπου 120.000 τόνοι ελαιολάδου. Με απλά μαθηματικά  περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα πέσει στην οικονομία του νησιού.

Η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία είναι 357 χιλ. τόνοι, δηλαδή περίπου 8 κιλά τον μήνα κατ’άτομο! Η Ελλάδα, ως τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγή, φέτος, τους 310-320 χιλ. τόνους ελαιολάδου, ενώ να σημειωθεί πως σε Βέροια και Νεμέα κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Επιβάλλεται εθνική στρατηγική στο ελαιόλαδο καθώς οι Ισπανοί έχουν  ανοξείδωτους αποθηκευτικούς χώρους για το απόθεμα τους ενώ η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει μόλις 40 χιλ. τόνους ελαιολάδου.