Μομφή εναντίον Βαλς μετά τον αιφνιδιασμό στα εργασιακά

09.43
Πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη μετά την αιφνιδιαστική κίνηση να παρακάμψει με προεδρικό διάταγμα το κοινοβούλιο για να περάσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά.
 
Ο «νόμος Μακρόν», η οικονομική μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για να ενισχύσει την ανάπτυξη και να πείσει την Κομισιόν να του δώσει περισσότερο χρόνο να ευθυγραμμίσει τα δημοσιονομικά με τους κανόνες της ΕΕ, θα περνούσε χθες το απόγευμα από ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ομως λόγω του ορατού κινδύνου να απορριφθεί, καθώς 30 με 40 «αντάρτες» Σοσιαλιστές, οι Οικολόγοι και η πλειοψηφία της Κεντροδεξιάς είχαν δηλώσει ότι θα τον καταψηφίσουν, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αψήφησε τις αντιδράσεις και ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι το πολυνομοσχέδιο στα εργασιακά θα τεθεί σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα.
Η αιτιολογία
«Δεν μπορούσα να ρισκάρω την απόρριψη ενός σχεδίου τόσο κρίσιμου για την οικονομία. Τίποτα δεν θα μας κάνει να το βάλουμε κάτω και να υποχωρήσουμε, το εθνικό συμφέρον του γαλλικού λαού το απαιτεί», είπε ο Βαλς ενώπιον του κοινοβουλίου λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Μεταξύ άλλων, το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει την αύξηση των Κυριακών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα από 5 σε 12, την απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου και ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες. Με τη στασιμότητα της οικονομίας και την ανεργία να ξεπερνά το 10%, η γαλλική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της οικονομίας.
Ηταν η πρώτη φορά από το 2006 που μια κυβέρνηση χρησιμοποίησε συνταγματικό μηχανισμό (συγκεκριμένα το άρθρο 49.3) για να περάσει νομοσχέδιο χωρίς ψήφο και ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Βαλς επικρίθηκε ως αυταρχικός και κατηγορήθηκε ότι παρακάμπτει το κοινοβούλιο.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση και δριμύτατη, με το κεντροδεξιό UMP και το κεντρώο UDI να προχωρούν από κοινού σε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί την Πέμπτη.
Το Αριστερό Μέτωπο δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την κεντροδεξιά πρόταση μομφής, ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι εταίροι του έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο 566μελές κοινοβούλιο. «Αποφεύγει το ψυχόδραμα δείχνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία. Σωστά το έπαιξε», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Ανάπτυξη – απασχόληση
Το νομοσχέδιο «Για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών», το οποίο συνέταξε ο 37χρονος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Κομισιόν για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, έχει τη στήριξη του 60% του γαλλικού λαού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος το απορρίπτουν ως υπερβολικά φιλικό για τις επιχειρήσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα συνδικάτα εργαζομένων έχουν βγει στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του «νόμου Μακρόν».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ
Οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο νόμος Μακρόν
Χρειάστηκαν 190 ώρες διαβουλεύσεων και κατατέθηκαν πάνω από 2.800 αιτήσεις για τροπολογίες, για να συνταχθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που αποτελεί τη «βιτρίνα» της γαλλικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα, αυξάνονται από 5 σε 12 ετησίως οι Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών, όπου η λειτουργία των καταστημάτων θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα. Αυτή η ρύθμιση επικρίθηκε έντονα από τη σοσιαλίστρια δήμαρχο των Παρισίων, Αν Ινταλγκό, αφού το Παρίσι είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός και ο νόμος θα στερήσει μέρος της εξουσίας της δημάρχου να απορρίψει το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.
Επιχειρήματα
Το «κοινωνικό αντιστάθμισμα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι ο προαιρετικός χαρακτήρας που έχει για τους εργαζομένους και η επιπλέον αμοιβή που θα δίνεται. Επιπλέον προβλέπεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου και του συμβολαιογράφου. Με τον νόμο Μακρόν καθιερώνεται εθνικός κατώτατος μισθός για τους αλλοδαπούς που εργάζονται ως οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προβλέπεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του ομίλου εξοπλισμών Nexter, η οποία θα διευκολύνει την προσέγγιση με τη γερμανική κατασκευαστική εταιρεία κατασκευής τανκς KMW.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ