Μυστήριο με το αμερικανικό αεροσκάφος που σήμανε τον συναγερμό στο Δασκαλογιάννης – “Ξεχάστηκαν” οι πιλότοι του Airbus

14.20

Από το Ιράκ προερχόταν το ελικοφόρο αεροσκάφος του Αμερικανικού στρατού ξηράς, που χτες σήμανε τον συναγερμό στο Αεροδρόμιο Χανίων και την Νατοϊκή Βάση, καθώς ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για πρόβλημα στους τροχούς προσγείωσης.

Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο τόσο από την ΥΠΑ όσο και από το στρατιωτικό αεροδρόμιο και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στον διάδρομο 11 – 29 από την πλευρά του Καλαθά, στον αεροδιάδρομο του παλιού αεροδρομίου Χανίων, για λόγους ασφαλείας.

Όσα αεροπλάνα βρίσκονταν στον αέρα τους δόθηκε η εντολή να κάνουν κύκλους μέχρι να λήξει ο συναγερμός ενώ σε εκείνα που βρίσκονταν στην πίστα έτοιμα για απογείωση δόθηκε εντολή να περιμένουν. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 περίπου το μεσημέρι και διήρκησε μισή ώρα, με το πρωτόκολλο να κλείνει και τον κεντρικό δρόμο για το αεροδρόμιο αφού σε περίπτωση που το αεροσκάφος δεν κατάφερνε να φρενάρει ίσως να έβγαινε και μέχρι τον κεντρικό δρόμο των Καθιανών.

ΤΡΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Οι οδηγοί περίμεναν για μισή ώρα στα αυτοκίνητα τους, το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά και τροχοπέδησε μέχρι τον κεντρικό αεροδιάδρομο και για τρεις πτήσεις άναψε το πράσινο φως να συνεχίσουν την πορεία τους.

Δηλαδή να αφιχθεί από Μπολόνια μία της Ράιανεαρ και να αναχωρήσουν δύο, μία της Aegean για Αθήνα και μία της Easyjet για Λονδίνο.

Δεν είναι γνωστό αν η προσγείωση ήταν αναγκαστική ή προγραμματισμένη για το αεροδρόμιο των Χανίων, ωστόσο  υπάρχει και το ακραίο σενάριο να πρόκειται για άσκηση σε πραγματικές συνθήκες από πλευράς των Αμερικανών χωρίς να το γνωρίζει η ΥΠΑ.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Εν τω μεταξύ πριν από 5 ημέρες σηκώθηκαν δύο μαχητικά f 16 από την 115 Π.Μ. καθώς τους δόθηκε η εντολή για ενδεχόμενη αεροπειρατεία σε επιβατικό αεροσκάφος.

Πρόκειται για την πτήση που είχε απογειωθεί από τη Μαδρίτη με τελικό προορισμό τον Λίβανο.

Όλα ξεκίνησαν από την έλλειψη επικοινωνίας με το πιλοτήριο. Ο πύργος ελέγχου έβλεπε ότι η πτήση είναι σε αυτόματο πιλότο αλλά το σύστημα επικοινωνίας του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη ήταν σε άλλη συχνότητα και όσες εκκλήσεις και να έκαναν δεν κατάφερναν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Βάσει  πρωτοκόλλου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σηκώθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη και πλησίασαν το αεροπλάνο που πετούσε πάνω από την Αργολίδα. Κατάφεραν και έκαναν νόημα του πιλότου και αφού πήραν τις απαντήσεις τους για την έλλειψη επικοινωνίας, το συνόδευσαν μέχρι να εξέλθει από το ελληνικό FIR.

Το αεροπλάνο ήταν ένα Airbus A321 με 145 επιβαίνοντες – συνέχιζε την προγραμματισμένη του πορεία χωρίς να παρεκκλίνει.