Ν. Μιχελάκης: Οι δημοπρασίες αυξάνουν τις τιμές – Που κυμαίνονται τώρα στο ελαιόλαδο

17.31

Στάση αναμονής τηρούν οι αγοραστές ελαιολάδου στην Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να ρίξουν τις τιμές τονίζουν παράγοντες της αγοράς, όμως σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ οι τιμές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα στην Ισπανία, οι παραγωγοί είναι εκείνοι που δεν πωλούν το λάδι τους στις τιμές που το ζητούν οι αγοραστές επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτόν αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, τονίζει πως η τιμή έχει ελαφρώς μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και μόνο οι δημοπρασίες επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές για τους παραγωγούς.

Η γενίκευση των διαγωνισμών σε όλη την Κρήτη είναι η μόνη λύση για να κρατούνται υψηλά οι τιμές και θα πρέπει κάποια στιγμή να το δουν οι παραγωγοί σοβαρά καθώς τώρα τις τιμές τις καθορίζουν οι αγοραστές και οι ελαιουργοί.

Ο κ. Μιχελάκης φέρνει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών ελαιοπαραγωγών χωρών που έχουν καταφέρει για τις ίδιες οξύτητες στο ελαιόλαδο πολύ καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.

Απάντηση για το πότε θα πρέπει κάποιος να διαθέσει το λάδι του για να πετύχει καλύτερη τιμή, δεν υπάρχει σημειώνει ο κ. Μιχελάκης καθώς αυτό το καθορίζουν οι ανάγκες του καθενός.