Έναρξη της Συνόδου για το Κλίμα στο Παρίσι με 300 προσαγωγές και δακρυγόνα

09.16

Με «φρέσκα» ακόμη τα δακρυγόνα και τις προσαγωγές από την πορεία στο Παρίσι που αψήφησε την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ξεκινά η Σύνοδος για το Κλίμα, η οποία φέρνει στη γαλλική πρωτεύουσα ηγέτες 150 χωρών και αντιπροσωπείες από 196 χώρες. Στην πορεία της Κυριακής έγιναν 289 προσαγωγές, ενώ η παραμονή της Συνόδου «τιμήθηκε» με συγκεντρώσεις ανά την υφήλιο.

Η Διάσκεψη θα προσελκύσει αντιπροσωπείες και αρχηγούν κρατών από 196 χώρες και φιλόδοξο στόχο έχει νέα συμφωνία για το Περιβάλλον που θα αντικαστατήσει το Κιότο (του 1997).

Η επιδίωξη είναι η κατάρτιση δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Η 21η Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) έχει βάλει το φιλόδοξο στόχο να καταλήξει σε συμφωνία που θα έχει δεσμευτικές προβλέψεις για δράση.

Όπως ενδεικτικά έχουν σημειώσει οι Βρυξέλλες, «ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία είναι σίγουρο, το θέμα είναι να υπάρξει καλή συμφωνία». 

Η αποτυχία της Συνόδου στην Κοπεγχάγη το 2009 έγκειται ακριβώς στο σημείο των δεσμευτικών προβλέψεων – η συμφωνία στην οποία είχαν τότε καταλήξει οι αντιπροσωπείες ήταν μία σύγκλιση στον μικρότερο δυνατό κοινό παρονομαστή που δεν είχε ορατά αποτελέσματα.

Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες φοβούνται μια ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργεί έναν κόσμο όλο και περισσότερο εχθρικό: κυκλώνες κάθε τόσο, πτώση των αγροτικών αποδόσεων, βύθιση περιοχών στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες), στη Μομπάι (Ινδία).

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους -προθυμία ωστόσο που δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια «πολιτική ώθηση» σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.

Η «μαζική παρουσία (των ηγετών) μαρτυρεί το επείγον να δράσουμε» εκτιμά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε».

Ενώ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει φθάσει ένα νέο ρεκόρ το 2014, οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δυσχερείς.

Όλες οι χώρες έχουν τις «κόκκινες γραμμές» τους τις οποίες δεν θέλουν να περάσουν -οι φτωχότερες χώρες καλούν τις πλουσιότερες, οι οποίες ως πιο βιομηχανοποιημένες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στην εκπομπή ρύπων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πιεζόμενοι να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, οι διαπραγματευτές, που άρχισαν τις εργασίες τους την Κυριακή, αναμένεται να ξαναβρεθούν το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγή: ΑΠΕ