Νέα κτήρια για το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη – Θα πάρει και υποβρύχιο

17.11

25,4 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε για την ανάπτυξη του το ΕΛΚΕΘΕ στη χώρα. Από το ποσό αυτό που θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Επιχειρηματικότητας τα 11,5 εκατομμύρια θα δοθούν στην Κρήτη για νέες κτηριακές εγκαταστάσεις στην πρώην Αμερικανική Βάση των Γουρνών.

Το νέο ερευνητικό κτήριο θα φιλοξενεί σε μια επιφάνεια περ. 300 τμ ένα κέντρο για  συλλογές καλλιεργειών μικροοργανισμών, μια υποδομή πολύ σημαντική και πρώτη στην Ελλάδα, καθώς θα φιλοξενεί και υποδομές για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας. Στο κτήριο αυτό  θα κατασκευαστούν επίσης εργαστήρια και γραφεία για τα τρία ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, αίθουσες συναντήσεων, χώρος αναψυχής, κλπ.

Πολύ σημαντική για το ΕΛΚΕΘΕ θα είναι και η δημιουργία του χώρου στον οποίο θα συντηρείται και θα φυλάσσεται το νέο υποβρύχιο όχημα  τηλεχειρισμού (ROV), προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, η αγορά του οποίου συμπεριλαμβάνεται στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δρ. Αντώνιος Μαγουλάς, διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ σημειώνει ότι το κτήριο των 700 τετραγωνικών στις Γούρνες στο οποίο θα φυλάσσονται υποβρύχια και σκάφη είναι εξαιρετικά απαραίτητο μιας και το υπάρχον υποβρύχιο του ΕΛΚΕΘΕ είναι εκτεθειμένο το οποίο ανήκε στο πρώην ΙΘΑΒΙΚ.