Νέες ανακοινώσεις για τους σεισμόπληκτους, έναν χρόνο μετά το σεισμό και εγκαίνια στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

08.42

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, τον  Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τους  εμπορικούς, αλλά και παραγωγικούς  φορείς σε Ηράκλειο και  Αρκαλοχώρι, έναν χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του Εγκέλαδου στο Δήμο Μινώα  Πεδιάδας, συμμετείχε ο Δήμαρχος και Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Φραγκάκης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και στο Αρκαλοχώρι αντίστοιχα, βρέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως η  στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, σε συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος στήριξης του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και η καταβολή των αποζημιώσεων οικοσκευής σε σεισμόπληκτους που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την αρχική δηλωτική διαδικασία. Για τις περιπτώσεις αυτές μάλιστα θα υπάρξει ειδική μέριμνα μέσω νέας ΚΥΑ, στην οποία θα περιγράφεται η απλοποιημένη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή μετά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες,  ώστε οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όπως είπε: «Ο Δήμος μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί η άρση του αρνητικού αποτυπώματος των καταστροφών που βιώσαμε. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, να προχωρήσουν οι έλεγχοι των φακέλων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης σπιτιών και επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι ανοίγει από σήμερα και μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα mybusinesssupport της ΑΑΔΕ για την αποζημίωση των επιχειρήσεων με απώλεια τζίρου ένα τρίμηνο μετά τον σεισμό: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενίσχυση σε τρίτο βαθμό των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί άμεσα και έμμεσα από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, με το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για την περιοχή να πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ δοθεί σε τόσο μικρής κλίμακας περιοχή».   Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι έχουν διατεθεί 66 εκ. ευρώ μέσω της Αρωγής σε 7.000 περιπτώσεις συμπολιτών.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες στήριξης και αποκατάστασης δεν είναι «κατοστάρι», αλλά ένας μαραθώνιος, εστιάζοντας παράλληλα  στην  ανασυγκρότηση της περιοχής το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Αυγενάκης από την πλευρά του -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι:  «Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εργαζόμαστε, ώστε να βρεθούν τρόποι για ένα τρίτο νέο σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, που έρχεται. Οι πληγές σταδιακά επουλώνονται, έναν χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό και ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Εγκαινιάστηκε το εκκλησάκι του  Προφήτη Ηλία – Μήνυμα αναγέννησης και ελπίδας

Εν τω μεταξύ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με τη δέουσα λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια  του Προφήτη Ηλία στο λόφο του Αρκαλοχωρίου, έναν χρόνο μετά το φονικό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του ναού, στα χαλάσματα του οποίου, έχασε τη ζωή του ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης.

«Τα σημερινά εγκαίνια της εκκλησίας- σύμβολο του Αρκαλοχωρίου, έστειλαν μήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στους κατοίκους της περιοχής, που εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Είμαστε βαθιά συγκινημένοι»,  δήλωσε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Πριν την τελετή εγκαινίων, τελέστηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Κισσάμου και Σελίνου, Κυδωνίας και Αποκορώνου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.