Χανια
Νεκρός εντοπίστηκε ο 21χρονος από εθελοντές – Διασώστες μεταβαίνουν για την ανάσυρση της σορού

Σε βάρος ενός πραγματικά καλού αν και νέου ορειβάτη, ήταν όλα όσα συνέβησαν από τις 13 Φεβρουαρίου όταν και εκδόθηκε το μίσινγκ αλέρτ για τον εντοπισμό του.
Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γουίλιαμς, όπως ήταν αναμενόμενο μετά από έναν μήνα, εντοπίστηκε νεκρός σε ένα απόκρημνο σημείο στο οποίο όπως καταδεικνύει η σορός του έπεσε. Ο άτυχος νεαρός 21 ετών εντοπίστηκε νωρίς το πρωί από ομάδα 5 έμπειρων ορειβατών που έκαναν από χτες μια ακόμα προσπάθεια.
Τι και αν είχε σηκωθεί το drone της πυροσβεστικής, το οποίο λόγω του αέρα δεν έγινε κατορθωτό να φέρει αποτέλεσμα, τι και αν σηκώθηκαν ελικόπτερα, πιθανότατα εκείνες τις μέρες, η ομίχλη που όπως και σήμερα επικρατούσε έκρυβε τη σορό του 21χρονου.
Ο άτυχος Γιόχαν εκτιμάται πως τρέχοντας σε 1,5 ώρα πέρασε το φαράγγι της Σαμαριάς αλλά δεν επέλεξε να επιστρέψει στον Ομαλό με τον εύκολο τρόπο, μέσα πάλι από το φαράγγι, αφού ήθελε να πεζοπορήσει, αλλά από τον πιο δύσκολο. Από τον Γκίγκιλο. Μια διαδρομή που ακόμα και έμπειροι ορειβάτες γνώστες της περιοχής αποφεύγουν τον χειμώνα λόγω του παγετού.
Ίσως ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης ο οποίος θα διενεργήσει την νεκροψία νεκροτομή, να μπορέσει να πει το πότε και πως πέθανε ο άτυχος νέος καθώς ο χρόνος, οι καιρικές συνθήκες αλλά και τα όρνεα λειτουργούν εις βάρος του. Μάλλον πήγαινε προς το μιτάτο εκτιμά ο κ. Μπαδογιάννης και αν δεν έπεφτε σε 1,5 ώρα θα τα είχε καταφέρει.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ
Εκτός από την ομάδα των ορειβατών που τον εντόπισαν, μια δεύτερη ομάδα διασωστών από το Π.Σ Ανώπολης, την ΠΥ Χανίων και την 3η ΕΜΑΚ, 7 ατόμων προσπαθεί σήμερα να προσεγγίσει τη σορό για να τη μεταφέρει σε σημείο που να μπορεί να την παραλάβει το ελικόπτερο αν τελικά σηκωθεί.
Ακόμα και ένας από τους πιο έμπειρους διασώστες του πυροσβεστικού σώματος ο Σταύρος Πλυμάκης, αναφέρει πως η μικρή αυτή ομάδα των 7 ατόμων χρειάζεται 10 ώρες και σε επικίνδυνες συνθήκες να καταφέρει να μεταφέρει στο Ομαλό τη σορό του. Το επιπλέον βάρος του νεαρού στα χέρια ή τις πλάτες τους στα βράχια θέτει σε κίνδυνο και τη δική τους σωματική ακεραιότητα.
Ότι και να αποφασιστεί πάντως, δηλαδή το αν θα συμμετέχει σε κάποια φάση της διάσωσης ή όχι το ελικόπτερο η επιχείρηση θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Να σημειωθεί πως είναι από τις λίγες περιπτώσεις που η οικογένεια του αδικοχαμένου Γιόχαν είχε η ίδια ναυλώσει ελικόπτερο και διασώστες από το εξωτερικό για τον εντοπισμό του, οι οποίοι δεν το είχαν καταφέρει, λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής.