Ένταση.. με το καλημέρα σας- "Πέλεκυς" η Κωνσταντοπούλου

12.38

Επεισοδιακά άρχισε η συζήτηση για τη συμφωνία στις Επιτροπές της Βουλής.
Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για διαδικασία με ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που διακυβεύει -όπως είπε- τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, και ζήτησε «να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη Βουλή».  

 

 
«Άκουσα την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει τι και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό». 
 
Είναι σαφές ότι επιδιώκεται ο εκβιασμός του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Βουλής, υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας: «Με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών να μην επιτρέψουμε τον εκβιασμό, να ενημερώσουμε το λαό για τον εκβιασμό, να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους, να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».
 
«Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτό τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Βουλή δεν μπορεί να συμπράξει σε αυτή τη διαδικασία και με αυτή τη συμφωνία» είπε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της και για τη συμφωνία και για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου.

«Τρομοκρατικό το δίλημμα»
 
«Ο ελληνικός λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο. Η Ελλάδα καταστρέφεται με τα μνημόνια. Η χώρα έχει πολλές προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις, χρειάζεται θάρρος για να εφαρμοστούν» είπε, προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικό» το δίλημμα «μνημόνιο ή καταστροφή». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού. 
 
Θα πω ένα μεγάλο «Όχι» είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Πετράκος.
 
«Δεν είναι σχέδιο το 'ριφιφί'»
 
Απαντώντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, και στη δήλωση που φέρεται να έκανε στη συνεδρίαση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας για τα 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είπε προσερχόμενος στη Βουλή: «Εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι η άτακτη χρεοκοπία, το σχέδιο Σόιμπλε ή το ριφιφί στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Περιμένουμε να μας εξηγήσουν την εναλλακτική».
 
Το Ναι του Σκουρλέτη 
 
Ψήφος για να υπάρξει ελπίδα το επόμενο διάστημα, χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Σκουρλέτης.
Κριτική στα προς ψήφιση μέτρα άσκησε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, σημειώνοντας πως πρόκειται για μέτρα με «ονοματεπώνυμο». «Είναι τα μέτρά Τσίπρα-Καμμένου» είπε, ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ είπε: «Χθες το Μαξίμου ήταν το Καστελόριζο του κ. Τσίπρα».
 
Στη Βουλή βρίσκεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε εάν θα λάβει το λόγο στη συζήτηση είπε: «Μπορεί κανείς να με σταματήσει εμένα να μιλάω; Βεβαίως και θα μιλήσω».