Ο Δένδιας ανησυχεί για την ένταση με την Τουρκία- “Μυστήριο” τι συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

12.06

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και προκλητικότητας εξέφρασε, μιλώντας νωρίτερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, και ως προς την ουσία των σχέσεων των δυο χωρών, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Πόλη και δεν μπορεί να ερμηνεύσει την τουρκική συμπεριφορά.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, με αυτή τη ρητορική εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα κύμα διεθνούς αντίδρασης.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η συμπεριφορά της ‘Αγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που τους δώσαμε. Ειδικότερα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. Γιατί, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά , να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς;

Τέλος, αναφέρθηκε στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή , που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας). Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ