ΟΗΕ: Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

13.37
Κίεβο, Ουκρανία
Φόβους για μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών λόγω της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αριθμός όσων έχουν εκτοπισθεί στην Ουκρανία εξαιτίας των μαχών στα ανατολικά σχεδόν διπλασιάσθηκε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και έφτασε τουλάχιστον τους 260.000, ενώ και άλλοι εξακολουθούν να διαφεύγουν, ανακοίνωσε.

«Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και νότια της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω έξοδος» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής του γραφείου της Αρμοστείας για την Ευρώπη.

«Ο Ύπατος Αρμοστής (Αντόνιο Γκουτέρες) ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο περαιτέρω εκτοπισμών μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σ' αυτό το τμήμα της χώρας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, εκτός από τους 260.000 εκτοπισμένους μέσα στην Ουκρανία, άλλοι 260.000 άνθρωποι έχουν ζητήσει άσυλο ή καθεστώς πρόσφυγα στη Ρωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Έιντριαν Έντουαρντς. 

Μια προηγούμενη εκτίμηση της Αρμοστείας, στις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο για 190.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό