Ο υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έδωσε τα εύσημα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στον Σταύρο Αρναουτάκη

13.58

Τα εύσημα για την πορεία υλοποίησης του απερχόμενου ΕΣΠΑ 2007-2014 έδωσε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος επισκέπτεται το Ηράκλειο. Μάλιστα ο υφυπουργός επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η τρίτη κατά σειρά Περιφέρεια πανελλαδικά σε επίπεδο απορροφήσεων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Νίκου Ματζούφα, του Αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκου Μυρτάκη (η τράπεζα υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης JESSICA) της Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη, συζητήθηκε εκτενώς η πορεία ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013, και η υλοποίηση του νέου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020.

«Εξετάζουμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη την πορεία υλοποίησης των «χρηματοδοτικών εργαλείων», την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ 2014-2020) όπως επίσης πως ολοκληρώνεται η παλιά δηλαδή το ΕΣΠΑ 2007-2014. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει πρόβλημα απορρόφησης κονδυλίων.  Είναι σημαντικό ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάει εξαιρετικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τρίτη στη χώρα και το επόμενο χρονικό διάστημα με την βοήθεια όλων και τη συνεργασία θα στηρίξουμε τη προσπάθεια του Περιφερειάρχη και των δημάρχων, για να ολοκληρωθούν όλα τα έργα και να προετοιμάσουμε καλύτερα τη νέα προγραμματική περίοδο» ανέφερε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για το ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι 1.100 Κρητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται με Ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, που θα φέρουν ανάπτυξη στο νησί».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη θετική πορεία υλοποίησης του απερχόμενου ΕΣΠΑ στο νησί, ενώ για το νέο ΣΕΣ 2014-2020 επεσήμανε ότι με τη συνεργασία και τη συνέργεια της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, και των φορέων τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την ανάπτυξη στη Κρήτη.

«Σήμερα έχουμε μια  σημαντική συνάντηση-σύσκεψη με τον Υφυπουργό για τη πορεία υλοποίησης του απερχόμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του νέου ΣΕΣ 2014-2020. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε  είναι ότι μόνο με τη συνεργασία, έχουμε θετικά αποτέλεσμα. Επίσης διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που έχουν ενταχθεί 1100 προτάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που διατηρούν και δίνουν 5000 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, η απασχόληση, να δούμε πως θα ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη μέσα από την συνεργασία, την συνέργεια όλων μας, δηλαδή, της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων του νησιού, της Αναπτυξιακής Κρήτης και βεβαίως το Υπουργείο. Ευχαριστώ τον Υπουργό τον κ. Κωνσταντινόπουλο, γιατί οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές, και πιστεύω ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε και τις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται η Περιφέρεια για να ολοκληρωθούν αναπτυξιακά έργα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό-επενδυτικό πρόγραμμα «JESSICA» που υλοποιεί η τράπεζα, είπε, ότι, η πορεία του στην Κρήτη είναι πάρα πολύ καλή, και με την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ οι χρηματοδοτήσεις θα διευρυνθούν μεταξύ άλλων στους τομείς των τροφίμων αλλά και στον αγροτικό τομέα.