Ο γύρος του κόσμου σε 30 χρόνια

10.41

Οι 70 πιο εμβληματικές φωτογραφίες στον κόσμο, όπως τις κατέγραψε ο φακός του National Geographic, βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο «Christie's» σε μια online δημοπρασία που μας ταξίδεψε από τη Γουατεμάλα στην Ινδονησία και από το Μάλι και την Μποτσουάνα στα νησιά Γκαλάπαγκος, στην Παταγονία και στο Περού.

Στην τρίτη τους συνεργασία με τον οίκο «Christie's» οι συντάκτες του ιστορικού περιοδικού είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο, αφού έπρεπε να διατρέξουν τρεις αιώνες ώστε να επιλέξουν ανάμεσα στις 11,5 εκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα στα 125 χρόνια του περιοδικού.

Οι αρχικές τιμές εκτίμησης κυμάνθηκαν από τις 400.000 ως τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια για μια ασπρόμαύρη φωτογραφία μιας οικογένειας ελεφάντων στην Ανατολική Αφρική. Ανάμεσα στις φωτογραφίες της διαδικτυακής δημοπρασίας με τίτλο «Limitless: Iconic Photographs From National Geographic: Editor's Choice» βρίσκεται μια συλλογή εκπληκτικών καρέ που αιχμαλωτίζουν τη μαγεία της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι κορυφαίες των κορυφαίων -Οι καλύτερες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στο National Geographic τα τελευταία  125 χρόνια [εικόνες]

Μια φώκια που παίζει στις καναδικές ακτές, ορδές ανθρώπων που απολαμβάνουν τα ζεστά νερά των λουτρών Szechenyi της Βουδαπέστης, οι ταφικές συνήθειες στα χωριά της Αφρικής και η στιγμή που ένας επιστήμονας μαζεύει λάβα από το ηφαίστειο της Ετνα, είναι ανάμεσα στα μαγευτικά στιγμιότυπα που επέλεξαν οι συντάκτες του περιοδικού. «Πάντα ψάχνω μια ιστορία και τον τρόπο που οι εικόνες θα ταιριάξουν μεταξύ τους.

Ομως σε αυτή την περίπτωση αυτό ήταν πολυτέλεια καθώς η αναζήτηση έγινε με γνώμονα την αγνή αισθαντική ομορφιά. Ετσι η κάθε φωτογραφία λέει την ιστορία της», εξηγεί η αρχισυντάκτρια του National Geographic, Ελίζαμπεθ Κριστ. Μαζί με τους συνεργάτες της επέλεξαν αρχικά 250 φωτογραφίες από όλα τα τεύχη του περιοδικού, τις ειδικές εκδόσεις του, τα βιβλία και προηγούμενες συλλογές του. «Θα μπορούσα να συνεχίσω να 'σκάβω' για πάντα και να βρίσκω διαρκώς νέα διαμάντια.

 
Ανάμεσά τους θα βρείτε τοπία, πορτρέτα, εικόνες από την άγρια φύση. Ομως το κοινό στοιχείο αυτών των εικόνων είναι η έμφυτη περιέργεια του φωτογράφου». Οι περισσότερες από τις 70 φωτογραφίες που τελικά πήραν μέρος στη δημοπρασία του Christie's είναι των τελευταίων 30 χρόνων, ελάχιστες από προηγούμενες δεκαετίες και καμία από την Ελλάδα…

Το National Geographic πρωτοεκδόθηκε το 1888, τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό και γεννήθηκε η μηχανή kodak. Λίγα χρόνια αργότερα, σε μια εποχή που τα περιοδικά αγνοούσαν τη φωτογραφία, δημοσίευσε το πρώτο του μεγάλο ρεπορτάζ: Εντεκα σελίδες με εικόνες από το μυστηριώδες Θιβέτ.Το National Geographic πρωτοεκδόθηκε το 1888, τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό και γεννήθηκε η μηχανή kodak. Λίγα χρόνια αργότερα, σε μια εποχή που τα περιοδικά αγνοούσαν τη φωτογραφία, δημοσίευσε το πρώτο του μεγάλο ρεπορτάζ: Εντεκα σελίδες με εικόνες από το μυστηριώδες Θιβέτ.

Ιαπωνία, 2005. Ενας βουδιστής της Σχολής Σινγκόν διαλογίζεται κάτω από τους παγωμένους καταρράκτες της Τογιάμα. Το όρος Κόγια-σαν, που είναι η έδρα του Σινγκόν στην Ιαπωνία, έχει περισσότερους από 10.

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουν κάθε μήνα το National Geographic, το επίσημο περιοδικό της NGS, που κυκλοφορεί στα Αγγλικά και σε 33 άλλες διεθνείς εκδόσεις, ενώ 435 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο National Geographic Channel, σε 37 γλώσσες και 173 χώρες.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr