«Ο Ήλιος, η Γη και ο Καιρός» : Παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας

14.30

23 Μαρτίου – μία ημέρα αφιερωμένη στην μετεωρολογία!

Πρόκειται για μια παγκόσμια γιορτή, ύψιστης σημασίας για την επιβίωση κάθε μορφής ζωής επάνω στον πλανήτη μας.
 
«Ο Ήλιος, η Γη και ο Καιρός» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μετεωρολογίας, με βασικό σκοπό των μετεωρολόγων να τονίσουν την τεράστια συνεισφορά του ήλιου στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην ατμόσφαιρα της Γης για την δημιουργία του καιρού που είναι επωφελής για την επιβίωση μας. Όπως επισημαίνει και ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ο Ήλιος, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, εξασφαλίζει αποκλειστικά αλλά και καθημερινά την ενέργεια που εξουσιάζει κάθε μορφή ζωής στη Γη. Δρομολογεί τον καιρό, τα ωκεάνια ρεύματα και τον υδρολογικό κύκλο. Διαμορφώνει τη διάθεση μας και τις επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
 
 
Παράλληλα σε κείμενο του, ο κύριος Λέκκας αναφέρει πως ο ήλιος είναι η έμπνευση για τη μουσική, την ποίηση, τη φωτογραφία και πολλές άλλες τέχνες. Είναι ένα αστέρι, ακριβώς όπως αυτά που μπορούμε να δούμε στον νυχτερινό ουρανό, αλλά πολύ, πολύ πιο κοντά. Βρίσκεται σχεδόν 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, είναι η καρδιά του ηλιακού μας συστήματος και διατηρεί τη Γη μας αρκετά ζεστή για να μπορεί να αναπτυχθεί κάθε μορφής ζωή επάνω σε αυτήν. Για πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αυτή η ζεστή σφαίρα αποτελεί την κινητήρια δύναμη του καιρού, του κλίματος και της ζωής στον πλανήτη μας.

Η κλίση του άξονα της Γης σε σχέση με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο καθορίζει τη διάρκεια του φωτός της ημέρας και την ποσότητα του ηλιακού φωτός που λαμβάνεται σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος, από τις πολικές έως τις ισημερινές περιοχές. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τον ετήσιο κύκλο των εποχών και τις σχετικές μεταβολές της θερμοκρασίας