”Ο κανόνας του εσώρουχου” προλαμβάνει τη σεξουαλική κακοποίηση των μικρών παιδιών

20.48

Πολύ χρήσιμες συμβουλές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι έδωσαν το παρόν σε ειδική εκδήλωση στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συντονίστρια του και μέλος της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα είναι η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη. Ο κανόνας του εσώρουχου είναι από τα βασικά εργαλεία που πρέπει να ξέρουν όλα τα μικρά παιδιά. Ότι δηλαδή το αθώο χάδι ενός ενήλικα στα μαλλιά και στο σώμα παύει να είναι αθώο όταν πλησιάσει ότι κρύβει ένα εσώρουχο…
 
Η εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», πήρε το όνομα της από το γεγονός ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στη χώρα μας  έρευνα του Ινστιτούτου για την υγεία του παιδιού έδειξε ότι το 16% των μαθητών έχει πέσει θύμα, σε δείγμα 10.000 παιδιών. Όπλο των δραστών είναι το μυστικό, αυτό που ζητούν από τα παιδιά να μη μιλήσουν. Στην αρχή φοβούνται και μετά νιώθουν συνένοχα.
 
Το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών διαθέτει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ενημερωτικό υλικό ενώ στη χώρα μας λειτουργούν και 7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας.
 
Τέλος όσοι γονείς παρακολούθησαν την εκδήλωση πήραν το DVD με τον τίτλο «το μυστικό της Νίκης», το οποίο με απλό και διασκεδαστικό τρόπο ενημερώνει τα παιδιά για τη σεξουλική κακοποίηση.