Ο Μανώλης Συντυχάκης για την κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

12.57

Στις διοικητικές υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) περιόδευσε σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη, ο Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τους εργαζόμενους:

Στην πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρει σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην προκήρυξη και τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς, που θα έπρεπε να ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη. Οι καθυστερήσεις αυτές οξύνουν το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς και θα υπάρξουν οικογένειες που δεν θα γνωρίζουν αν σαν επιλαχόντες θα ενταχθεί ή όχι άμεσα το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Με βάση τα αναρτημένα αποτελέσματα στο δήμο Ηρακλείου, τα παιδιά που έγιναν δεκτά μέσω ΕΣΠΑ είναι 848 από τις συνολικά 2474 αιτήσεις, με βάση και τις διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες ενώ στο νομό έχουμε συνολικά 2550 επιλαχόντες και απορριπτέους, η πλειοψηφία των οποίων είναι στο Δήμο Ηρακλείου.

Έτσι, για άλλη μια φορά, αρκετά παιδιά θα βρεθούν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και αρκετές οικογένειες θα αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους το αυτονόητο δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε την υπογραφή του υπερυπουργού Λαφαζάνη, στράγγιξε τους δήμους και τις δομές από τα χρηματικά διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ. Δεν έδωσε έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου, έστω και έκτακτου, προσωπικού ενώ την ίδια στιγμή έχουν παγιωθεί οι ευκαιριακές συμβάσεις, τα δίμηνα, τρίμηνα, πεντάμηνα. Πλέον έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση ένα καθεστώς εργασιακού σκλαβοπάζαρου που απαξιώνει την παιδαγωγική λειτουργία και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, στην συζήτηση αναδείχτηκε το σοβαρότατο ζήτημα με τους 35 εργαζόμενους που δικαιώθηκαν δικαστικά και αντί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κρατηθούν με κάθε τρόπο, η δημοτική αρχή άσκησε έφεση, με πιθανότερη κατάληξη την απόλυση τους.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν τώρα και μέσα στην προεκλογική περίοδο όλα τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών, να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και για όλα τα παιδιά, να διασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και η αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση των δημοτικών δομών, χωρίς οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά.

Εδώ και τώρα υπάρχει ανάγκη κοινού αγώνα από γονείς, εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, μόνιμους και συμβασιούχους, συνολικά τους εργαζόμενους στην Τοπική Διοίκηση. Να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της».