Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων

14.27

Με νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις στο Δημόσιο και σε όλα τα Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το τελικό σχέδιο να έχει κλειδώσει στο υπουργείο Εργασίας.

Η βασική σύνταξη ξεκινά από τα 360 ευρώ και σταδιακά θα φτάσει τα 375 ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται και η αναλογική σύνταξη με βάση τα έτη εργασίας. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ύψος της βασικής σύνταξης από το 2015 έως και το 2021 παρουσίασε χθες το «Εθνος της Κυριακής».

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα είναι έτοιμες και οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, και τα πρώτα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είναι αισιόδοξα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας».

Χθες, μιλώντας στο Mega επεσήμανε πως «είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει πως θα εξασφαλίσει λίγες ψήφους δίνοντας αυξήσεις στις συντάξεις», ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά τόνισε: «Ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλες απόψεις, για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα έχει κλείσει».

«Δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης

«Δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης

Στις κύριες συντάξεις από το 2015 θα εφαρμοστεί -με βάση τον νόμο 3863- ένα μεικτό σύστημα:

• Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα μετρήσει η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.

• Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

• Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.

Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: ασφαλισμένος με 35ετία στο ΙΚΑ και εισόδημα 800 ευρώ θα πάρει κύρια σύνταξη 648 ευρώ αν αποχωρήσει μέσα στο 2015. Το ποσό αυτό θα πάει στα 651 ευρώ αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος ανοίξει την πόρτα εξόδου το 2018.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο «μέτωπο» των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, προβλέπονται τα εξής:

• Επικουρικές συντάξεις. O υπουργός επεσήμανε πως μετά την ενοποίηση των 25 ταμείων το σύστημα έχει γίνει βιώσιμο και πρόσθεσε πως το ταμείο επικουρικής σύνταξης έχει «ισχυρό χαρτοφυλάκιο». Παράλληλα, επεσήμανε πως «η αρχή της βιωσιμότητας εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα πληρώσει την επικουρική σύνταξη του άλλου και οι επόμενες γενιές θα λάβουν επικουρική σύνταξη».

• Εφάπαξ. Θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 420 εκατομμυρίων ευρώ στα Ταμεία (εκ των οποίων τα 260 εκατομμύρια στο Ταμείο του Δημοσίου) και θα ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ethnos.gr