Ο ΒΟΑΚ θα παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023;

08.44

Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης μίλησε για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης
 
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης:

"Στην περίπτωση του ΒΟΑΚ αποτυπώνεται   η απόλυτη απουσία σχεδιασμού,  το μοντέλο του πελατειακού κράτους στην διαχείριση των μεγάλων έργων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διάσπαρτα, αποσπασματικά έργα, επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα, σήμερα, να εξακολουθεί να είναι από τους πιο επικίνδυνους δρόμους, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Προχωράμε με τη Στρατηγική Μελέτη του ΒΟΑΚ, από πόρους του ΕΣΠΑ, που σκοπό έχει να διατυπώσει, σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο, ένα σχέδιο για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο, που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι, με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο. 

Το σχέδιο αυτό θα εντάσσει το έργο στο πακέτο Γιούνκερ προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ολοκλήρωση του.

Το ύψος αυτού του ζωτικού έργου υποδομής  για την Κρήτη ανέρχεται στο 1,6 δις και με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα ξεκινήσει το 2018, για να παραδοθεί στους πολίτες της Κρήτης το 2023."

Διπλο καλωδίο διασύνδεσης Εναλλασσομένου Ρεύματος από τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο έως τα Χανιά.

Παράλληλα, δημοπρατούνται άμεσα, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή τους το πρώτο 3μηνο του 2017, άλλα 4 σημαντικά ενεργειακά έργα στον κλάδο του φυσικού αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

"…Επίσης, γίνονται εντατικές προετοιμασίες, με στενή συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ΕΤΕπ, για την υλοποίηση, μέσω του σχεδίου Juncker, του υποθαλασσίου διπλού καλωδίου διασύνδεσης Εναλλασσομένου Ρεύματος από τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο έως τα Χανιά.

Το έργο που θα συνδέει την ηπειρωτική  Ελλάδα με την Κρήτη, ενεργειακά,  έχει προϋπολογισμό 350 εκ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης  2020 – 2021. Και να προσθέσω εδώ ότι, αυτό το έργο θα ανοίξει τον δρόμο και για ένα άλλο μεγαλόπνοο σχέδιο, που συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, όπου σκοπεύουν, στα κοιτάσματα αερίου στην νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου, να μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια το αέριο και θέλουν τη διασύνδεση με καλώδιο της περιοχής αυτής με την Κρήτη, ώστε να μεταφέρεται ενέργεια απευθείας στη κεντρική Ευρώπη, εφόσον κι εμείς θα έχουμε προχωρήσει το έργο της σύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη."

Δείτε τι είπε για το ΒΟΑΚ στο 35' 14''
Δείτε τι είπε στο 45' για το διπλο καλωδίο Ρεύματος από τη Πελοπόννησο έως τα Χανιά.