Ο οίκος Fitch βάζει σε επιτήρηση τη Γαλλία -Πιθανή η υποβάθμισή της

15.31

Ήταν θέμα χρόνου να μπουν στο παιχνίδι εναντίον της Γαλλίας και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Από τη στιγμή που η Κομισιόν και η γερμανική πλευρά πιέζουν τον Ολάντ να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα λιτότητας και σε δομικές αλλαγές, το κλίμα για το Παρίσι ήταν εξαρχής άσχημο.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο οίκος Fitch έβαλε σε επιτήρηση τη Γαλλία για πιθανή υποβάθμιση
(Rating Watch Negative) από την αξιολόγηση «ΑΑ+», όπου βρίσκεται τώρα. Ο οίκος επικαλείται την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, την εξασθένηση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σταθεροποίησης του χρέους.

«Κατά την άποψη της Fitch, οι τελευταίες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και τις δεσμεύσεις της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ πλήττουν τη δημοσιονομική αξιοπιστία. Είναι η δεύτερη φορά που η γαλλική κυβέρνηση ανέβαλε την επίτευξη του ορίου ελλείμματος 3% της ΕΕ από τα τέλη του 2012. Αυτό συμβαίνει παρά την εισαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου των Δημοσίων Οικονομικών και του νέου φορολογικού πλαισίου στη Γαλλία, καθώς και το ενισχυμένο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους αναθεωρημένους γαλλικούς στόχους μένει να φανεί. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την ασθενέστερη ανάπτυξη, τις προοπτικές του πληθωρισμού, τις φορολογικές επιδόσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει από τη Γαλλία να υιοθετήσει ως αντάλλαγμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ή πρόσθετη δημοσιονομική σύσφιξη. Ωστόσο, η Fitch δεν αναμένει καμία κύρωση ή αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της δυναμικής του χρέους της Γαλλίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr