Ο Ομπάμα ανακοινώνει τη στρατηγική κατά των τζιχαντιστών

13.18

Μόλις πριν από λίγες ημέρες (στις 28 Αυγούστου) ο Μπαράκ Ομπάμα παραδεχόταν ανοιχτά πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν ακόμη στρατηγική ενάντια στους τζιχαντιστές» και προκαλούσε με αυτή του τη δήλωση… επικρίσεις και σχόλια.

Τώρα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει… με στρατηγική, την οποία μάλιστα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός ηγέτης πρόκειται την ερχόμενη Τετάρτη να παρουσιάσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS). Ο Ομπάμα αναμένεται να έχει μια πρώτη συνάντηση αύριο με τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου, από τους οποίους θα ζητήσει να στηρίξουν τα στρατιωτικά σχέδια που εν συνεχεία, 24 ώρες μετά, θα παρουσιάσει ενώπιον ολόκληρης της υφηλίου.

Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς η Τετάρτη συμπίπτει με την παραμονή της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου, όπερ σημαίνει πως η ομιλία του Ομπάμα θα είναι πλούσια σε συμβολισμούς. «Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην τηλεοπτική εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού δικτύου NBC. Ο Ομπάμα αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ενισχυμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών και θα προβλέπει τη στήριξη μιας διεθνούς συμμαχίας κρατών.

Ερωτηματικά
Το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων έχει αποκλειστεί, οπότε τα στοιχεία που μένει να διασαφηνιστούν είναι δύο: το ποιες χώρες θα πάρουν ενεργό μέρος σε αυτήν τη συμμαχία και το εάν θα πραγματοποιηθούν χτυπήματα και στο έδαφος της Συρίας πέρα από το Ιράκ. Στη συνέντευξή του στο NBC ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε πάντως για χτυπήματα εναντίον των τζιχαντιστών, «όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», ενώ ξεκαθάρισε πως οι στόχοι είναι οι εξής: η αποδυνάμωση των τζιχαντιστών, η συρρίκνωση των εδαφών που αυτοί ελέγχουν και σε τελικό στάδιο η συντριβή τους.

Εννέα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πάντως ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να σταθούν στο πλευρό των ΗΠΑ (συγκεκριμένα οι Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Πολωνία, Τουρκία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Δανία), ενώ τα στρατιωτικά σχέδια των Αμερικανών αναμένεται να έχουν και την έγκριση του Αραβικού Συνδέσμου.