Ο Πούτιν για «μπίζνες» στην Ινδία, και μαζί του… κι ο «ηγέτης της Κριμαίας»

13.48
Νέο Δελχί
Την ινδική πρωτεύουσα επισκέπτεται ο ρώσος πρόεδρος, στην οποία μεταξύ άλλων υπογράφτηκαν συμφωνίες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται σε μία λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το Reuters, στο ίδιο αεροπλάνο με τον ρώσο πρόεδρο «έτυχε» να βρίσκεται και ο ηγέτης της προσαρτηθείσας Κριμαίας, που φέρεται επίσης να υπέγραψε και μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με ινδό επιχειρηματία.
 
Ο Πούτιν συναντήθηκε την Πέμπτη με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μοντί. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφτηκε συμφωνία για προμήθεια 12 ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία, σε βάθος 20ετίας.
 
Ήδη λειτουργεί ένας αντιδραστήρας 1.000 μεγαβάτ στον ενεργειακό σταθμό του Κουντανκουλάμ, σταθμός που έχει χτιστεί από τη ρωσική Rosatom, και ο δεύτερος αναμένεται τον επόμενο χρόνο.
 
Παράλληλα όμως, όπως υποστηρίζει το Reuters, με το ίδιο αεροπλάνο έφτασε στο Νέο Δελχί και ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτης της Κριμαίας. Η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και η μετέπειτα ένωσή της με τη Ρωσία δεν έχει αναγνωριστεί από τις δυτικές χώρες.
 
Το πρακτορείο υποστηρίζει πως ινδός επιχειρηματίας, ο Γκουλ Κριπαλάνι, συναντήθηκε με τον Αξιόνοφ στο Νέο Δελχί για την υπογραφή «μνημονίου Ινδο-κριμαϊκής συνεργασίας». 
 
Ο Κριπαλάνι είπε χαρακτηριστικά πως ο Αξιόνοφ «έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο αεροπλάνο με τον Πούτιν» και η παρουσία του στην Ινδία ήταν «ανεπίσημη».
 
Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters, ενώ το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως δεν έχει σε γνώση του την παρουσία του Αξιόνοφ στην επίσημη συνοδεία του Πούτιν.
 
 
Newsroom ΔΟΛ