Ο Πούτιν περιγράφει τη συνάντηση που αποφασίστηκε «να πάρουμε την Κριμαία»

13.09
Και μόνο το τρέιλερ ντοκιμαντέρ της ρωσικής τηλεόρασης γύρω από την Κριμαία φτάνει για να προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον: Στη διαφήμιση του ντοκιμαντέρ, ο ρώσος πρόεδρος περιγράφει την έκτακτη συνάντηση στο Κρεμλίνο πριν από περίπου έναν χρόνο στην οποία κατέληξε πως «πρέπει να πάρουμε πίσω την Κριμαία». 
 
Η Μόσχα απέρριπτε τις εβδομάδες που ακολούθησαν πως είχε εμπλοκή στα όσα συνέβαιναν στην χερσόνησο. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης η ρωσική πρόθεση να φυγαδευτεί με κάθε τρόπο ο Γιανουκόβιτς.
 
Το ντοκιμαντέρ του Rossiya 1 έχει τίτλο «στο δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα» και το τρέιλερ του μεταδόθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή. Το κανάλι δεν διευκρίνισε πότε θα μεταδοθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.
 
Στο τρέιλερ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφει, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, συνάντηση στο Κρεμλίνο τις ημέρες που έπεφτε στην Ουκρανία ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 
 
«Τελειώσαμε την σύσκεψη περίπου στις επτά το πρωί» λέει ο Πούτιν. «Όταν φεύγαμε, είπα στους συνεργάτες μου: Πρέπει να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε ώστε να φέρουμε την Κριμαία πίσω στη Ρωσία», λέει. 
 
Οι στρατιώτες χωρίς διακριτικά στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία εμφανίστηκαν περίπου μία εβδομάδα μετά, και στη συνέχεια διοργανώθηκε δημοψήφισμα που κατέληξε στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, η οποία και μετά ενσωματώθηκε στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. 
 
Παράλληλα, στο τρέιλερ αναφέρεται πως η Μόσχα ήταν έτοιμη να προχωρήσει ακόμη σε επιχείρηση για να φυγαδευτεί με ασφάλεια ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία στη Ρωσία, μέσω του Ντονέτσκ. «Θα τον σκότωναν, έπρεπε να τον βγάλουμε από το Ντονέτσκ είτε από ξηράς είτε από αέρος» λέει ο Πουτιν, μιλώντας για ανάπτυξη βαρύ οπλισμού ώστε «να μην υπάρχουν πολλά λόγια». 
 
Ο Γιανουκόβιτς είχε διαφύγει από το Κίεβο με ελικόπτερο προς τα ανατολικά και για μερικές ημέρες ήταν άφαντος, μέχρι που εμφανίστηκε στο ρωσικό Ροστόφ. Έκτοτε δεν έχει επιστρέψει στην Ουκρανία.
 
 
Newsroom ΔΟΛ