Ο Πούτιν στην Ελλάδα – Όσα συμφώνησαν με τον Τσίπρα και οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους

21.56

«Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η επίσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο έτος και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Με τον κύριο πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε το 2015 δύο φορές, στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη και να θέσουμε τις βάσεις για την  ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας μας. Μιας συνεργασίας που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα».

«Όχι μόνο επειδή το επιτάσσουν οι ισχυροί ιστορικοί, πνευματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των λαών μας αλλά επειδή η συνεργασία αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε σύγχρονης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα του 21 αιώνα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μια Ελλάδα, με σταθερές συμμαχίες στη Δύση και βαθιές ρίζες στην Ευρώπη αλλά και ταυτόχρονα μία Ελλάδα που δεν φοβάται, δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο Βορρά, τα Βαλκάνια και στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο Νότο, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση και Άπω Ανατολή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν πραγματοποιείται σε μία πολύ σημαντική χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα μας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και με αυτοπεποίθηση δημιουργεί προϋποθέσεις για παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη επενδύσεων και οικονομικών συνεργιών».

«Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι, «εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. «Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», είπε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε  ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος.

«Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

«Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων. Θα επισημάνω ένα μεγάλο πακέτο συμφωνιών που υπογράφει απόψε παρά τις αρνητικές επιδράσεις» δήλωσε ο κ.Πούτιν.

«Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

«Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί  η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής» ανέφερε.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

«Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων» λέγοντας ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών.

«Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επιλυθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε.

Ο Πούτιν για την κατάρριψη του μαχητικού από την Τουρκία: Ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 ρωτήθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό μπορούσε να καταρρίψει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα κάναμε τα πράγματα αλλιώς από την αρχή. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος  αλλά πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε:

«Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας, δεν μας είπαν τίποτα για αποζημίωση. Εμείς κάναμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις  στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και η φιλία του ρωσικού και του τουρκικού λαού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το εκτιμούμε πολύ. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό».

«Δεν χρειάζονται μόνο δηλώσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά πρέπει και να γίνει κάτι. Εμείς είμαστε σε επαφή με του εταίρους μας, ξέρουν την απάντησή μας. Ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής» κατέληξε.
 

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας

Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία).

Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

Παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με τσίπουρο για τον Πούτιν στο Μαξίμου

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα απόλαυσαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η συνοδεία του στο δείπνο που παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίως μενού περιελάμβανε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με κρέας και θαλασσινά. Στην αρχή, προσφέρθηκε τσίπουρο, με ψωμί, λάδι και ανθό αλατιού.