Ο Σουμάχερ μπορεί να μη ξυπνήσει πότε από το κώμα

15.01

Συνήθως, σε ανάλογες περιπτώσεις, μετά από 1-2 εβδομάδες οι γιατροί επαναφέρουν τον ασθενή, ωστόσο τώρα φοβούνται πως ο οργανισμός του «Σούμι» δεν θα αντεπεξέλθει

Δυσοίωνα είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας του Μίχαελ Σούμαχερ καθώς ανησυχία προκαλεί στους θεράποντες γιατρούς του το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.Αλλά και το γεγονός ότι η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας γίνεται με το σταγονόμετρο, ενισχύει την ανησυχία για τον Γερμανό θρύλο της Φόρμουλα 1.Ο Σουμάχερ, ο οποίος νοσηλεύεται πάνω από δύο εβδομάδες έπειτα από ατύχημα που είχε κάνοντας σκι, έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως, αν ο Schumacher επιβιώσει, δεν θα είναι ο αυτός που όλοι ξέρουμε με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ανησυχία επίσης προκαλεί μελέτη η οποία έχει δημοσιευθεί στο "American Medical Association" και αναφέρει πως, άτομα που έχουν υποστεί αντίστοιχα ατυχήματα με αυτό του 45χρονου Γερμανού, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.Οι γιατροί όμως δεν έχουν αποκλείσει και το χειρότερο σενάριο: να μην ξυπνήσει ποτέ από το τεχνητό κώμα. Χαρακτηριστικά είναι τα λεγόμενα του ειδικού νευροχειρουργού, Αντρέας Τσάιγκερ: «Σε κώμα μπορεί θεωρητικά να διατηρηθεί για μια ζωή. Δεν θα βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα τραύματα στον εγκέφαλο είναι από τα πιο περίπλοκα που μπορούν να συμβούν στο ανθρώπινο σώμα».

Για συνεχή ενημέρωση για την υγεία του Σουμάχερ διαβάστε ΕΔΩΑρχικά, οι γιατροί είχαν σκεφθεί να προσπαθήσουν σιγά, σιγά να τον «ξυπνήσουν» από τον τεχνητό κώμα για να δουν τις αντιδράσεις του οργανισμού του. Αργότερα όμως αναθεώρησαν θεωρώντας παρακινδυνευμένη μία τέτοια ενέργεια. Διεθνή ΜΜΕ και κυρίως γερμανικά αναφέρουν πως ειδικοί γιατροί με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων τραυματισμών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως ο 45χρονος πρώην πιλότος της Formula 1 δεν θα βγει ποτέ από το κώμα.Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις μετά από 1-2 εβδομάδες οι γιατροί επαναφέρουν τον ασθενή, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμούν πως ο οργανισμός του «Σούμι» δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει. Επιπλέον, φοβούνται για μόνιμες βλάβες και τον διατηρούν σε κώμα με την ελπίδα να υποχωρήσουν τα αιματώματα, αν και η κατάστασή του δεν έχει παρουσιάσει τη βελτίωση που όλοι προσδοκούσαν. Παραμένοντας, μάλιστα, για τόσες μέρες σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως του ήπατος, των μυών και της ενδοκρανιακής πίεσης.Τη ίδια ώρα, Βρετανός νευροχειρουργός υποστηρίζει ότι η η πλήρης ανάρρωση του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή εξαρτάται από τον ίδιο."Αν ο Σουμάχερ ζήσει, δεν θα είναι ο Σουμάχερ. Θα είναι ο Τζο Μπλογκς (δηλαδή ένας φυσιολογικός άνθρωπος). Και η ανάρρωσή του θα εξαρτηθει από το αν θα καταφέρει να συμβιβαστεί με το γεγονός πως είναι ο Μπλογκς. Αυτή είναι μία δύσκολη προσπάθεια και αρκετοί δεν τα καταφέρνουν.Από την πλευρά τους, άνθρωποι της Ferrari που συνεργάστηκαν επί έντεκα χρόνια με τον Σουμάχερ, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν μηνύματα συμπαράστασης προς τον Γερμανό που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για δεύτερη εβδομάδα στη Γκρενόμπλ."Μίκαελ, οι σκέψεις μου είναι πάντα μαζί σου, με μεγάλη αγάπη. Όλοι στη Ferrari παρακολουθούν την κατάσταση σου, όπως έκαναν τόσες φορές από τα πιτ κατά τη διάρκεια των τόσων αγώνων που κέρδισες για εμάς, είμαι σίγουρος που θα νικήσεις και σε αυτή την πολύ σημαντική "μάχη", γράφει ο πρόεδρος της Ferrari, Λούκα ντι Μοντεζέμελο.

protothema.gr