Οι γεννημένοι το 1980 κινδυνεύουν να μείνουν μόνοι τους – “Να τους φροντίσει το Κράτος Πρόνοιας”

16.57

Μόνες τους για τουλάχιστον 25 χρόνια κινδυνεύουν να μείνουν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αλλά και αντρών μέχρι τη δύση της ζωής τους, εξαιτίας της υπογονιμότητας, των διαζυγίων αλλά και της αλλαγής του τρόπου ζωής που έχει σαν αποτέλεσμα τη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών. Ο καθηγητής δημογραφίας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος για τα Δημογραφικά προτάγματα στην Ελλάδα Βύρων Κοτζαμάνης, μελέτησε τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1980 και τις γιαγιάδες τους.

Εκείνες που γεννήθηκαν το 1920 παντρεύτηκαν σχεδόν όλες, έκαναν παιδιά σχεδόν όλες και ελάχιστες χώρισαν. Εκείνες που γεννήθηκαν το 1980 και μετά, μία στις 4 δε θα κάνει παιδιά, κάποιες θα χωρίσουν με ένα ή δυο παιδιά και εκείνες που θα έχουν σύζυγο θα μείνουν με τον ηλικιωμένο σύντροφο τους για όσο εκείνος ζει.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό τονίζει ο κ. Κοτζαμάνης, που σημαίνει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναβαθμίσει τις παροχές φροντίδας ηλικιωμένων καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν μόνοι τους στο μέλλον χωρίς να έχουν κάποιον να τους φροντίσει.

Μπορεί η έρευνα να επικεντρώθηκε στις γυναίκες όμως ανάλογη είναι η εικόνα και για τους άντρες.