Οι λιγότερο συζητημένες φοιτητικές εκλογές, με επεισόδια…

07.15

Οι λιγότερο συζητημένες φοιτητικές εκλογές των τελευταίων ετών στιγματίστηκαν από μικροεπεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο μεγάλο ποσοστό αποχής και στην «κόντρα» που ξέσπασε στους κόλπους της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης.

Ένταση και ένα μικροεπεισόδιο σημειώθηκαν στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ομάδα περίπου δέκα ατόμων εισήλθε στο κτίριο της σχολής και προσπάθησε να αρπάξει τις κάλπες. Η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση και τα επεισόδια δεν έλαβαν έκταση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα επεισόδια που προκλήθηκαν από αγνώστους, οδήγησαν μέλη παρατάξεων να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, παίρνοντας τις σφραγίδες.

Διεκόπη η διαδικασία και στο τμήμα Πολιτικών Επιστημόνων στο Καποδιστριακό.

Στο Χημείο ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

Θεσσαλονίκη

Αιματηρό επεισόδιο με δυο ελαφρά τραυματίες στη Φυσικομαθηματική του ΑΠΘ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με λοστούς εναντίον φοιτητών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Οι δράστες της επίθεσης πλησίασαν αιφνιδιαστικά τα θύματά τους και στη συνέχεια άρχισαν να τα χτυπούν με τα χέρια ή με αντικείμενα που κρατούσαν. Η επίθεση κράτησε μερικά λεπτά και συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Πέρα από το θλιβερό περιστατικό ωστόσο, στις φοιτητικές εκλογές της Θεσσαλονίκης κυριάρχησε… άπνοια. Οι περισσότερο προτίμησαν τους καφέδες στην παραλία ή να κάνουν άλλες…πιο σημαντικές δουλειές.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Διχασμένη» κατέβηκε στις φοιτητικές εκλογές η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Φοιτητές από 77 Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ (σε πανελλαδική κλίμακα) συμμετείχαν στις εκλογές ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης μετά το συνέδριό της Θεσσαλονίκης.

Με το σύνθημα «η ΟΝΝΕΔ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» μέλη της οργάνωσης από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δηλώνοντας ότι θέλουν να καταγραφούν στα αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ και όχι ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως είναι επισήμως η φοιτητική παράταξη, μη αποδεχόμενοι ουσιαστικά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για διάλυση της Νεολαίας του κόμματος.

«Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους και προσθέτουν: «Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Για αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Σχετικά με την πρωτοβουλία, ο κ. Χαδούλης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κατεβαίνουμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απλά αποφασίσαμε να κάνουμε μία πολιτική κίνηση, δηλαδή να καταγραφούμε στα πανελλαδικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ, στην οποία και πρόσκειται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο λόγος αυτής της πολιτικής κίνησης είναι οι έντονες ανησυχίες μας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που ακολούθησαν το 10ο τακτικό συνέριο της ΟΝΝΕΔ. Είμαστε ΔΑΠίτες, είμαστε ΟΝΝΕΔίτες, είμαστε Νεοδημοκράτες και θέλουμε οι προβληματισμοί μας να εισακουστούν αν βγουν κοινά αποτελέσματα διαφορετικά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση φοιτητών των συλλόγων που αυτονομήθηκαν από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

Διεξήχθησαν σήμερα, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη και είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που αν και βασικοί παράγοντες για πολλά χρόνια του πολιτικού συστήματος με ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωση του, προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα τις πολιτικές νεολαίες. Ήδη στις περισσότερες σχολές η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, οι δυνάμεις που καταγράφονται στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψήφων και αναμένεται να αναδείξουν πρώτη δύναμη στα ΤΕΙ την ΟΝΝΕΔ ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά στα ΑΕΙ.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην παράταξη της ΔΑΠ, ο πρώην γραμματέας της νεολαίας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απάντησε μέσω facebook ότι ουδεμία σχέση έχει.

Σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την ολοκλήρωση των εκλογών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η παράταξη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ παρέμεινε ο πραγματικός εκφραστής των απόψεων – των θέσεων – της πολιτικής φιλοσοφίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών της χώρας, διατηρώντας για 4η συνεχόμενη χρονιά την αυτοδυναμία στα ΤΕΙ και τα υψηλά ποσοστά στα Πανεπιστήμια.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους

Ενισχυμένη η παρουσία στα εκλογικά κέντρα των Σχολών εκπροσώπων από τα Αριστερά σχήματα ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ, που φέτος για πρώτη φορά ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

 

 

 

efsyn